filteri close
Objavljeno: 30.03.2024. Image source: Pixabay/silviarita
300x600

Macarons su popularni francuski kolačići koji imaju dugu i bogatu istoriju. Njihovo poreklo seže unazad do srednjeg veka, ali su se moderni macarons razvili tokom 20. veka.

Evo jednostavnog recepta za pravljenje klasičnih francuskih kolačića - macarons:

Najraniji oblici macaronsa datiraju još iz 8. veka u manastiru Cormery u Francuskoj. Ipak, prvi dokumentovani recept za macarons u obliku sličnom današnjem potiče iz 17. veka. Tokom 18. veka, macaronsi su postali popularni među bogatim ljudima u Francuskoj, a posebno su bili omiljeni u Versajskoj palati.

Pravi razvoj modernih macaronsa dogodio se u 20. veku. Slavni pariški poslastičar Pierre Desfontaines, unuk osnivača Ladurée poslastičarnice, povezao je dva kolačića sa kremom između njih, stvarajući klasičan oblik macaronsa kakav danas poznajemo.

Ladurée, osnovana 1862. godine, postala je poznata po svojim macaronsima i doprinela popularizaciji ovog kolačića širom sveta.

Kolač sa brusnicom i limunom

Sastojci:

  • 100g badema u prahu
  • 100g šećera u prahu
  • 2 belanca
  • 50g šećera
  • boja za hranu (opciono)
  • punjenje po želji (na primer, ganache od čokolade ili krem od putera)

Uputstvo:

  1. Umutite belanca dok ne postanu čvrsta, a zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane sjajna i čvrsta. Ako koristite boju za hranu, dodajte je u ovom koraku.
  2. U drugoj posudi, prosejte bademe u prahu i šećer u prahu. Pažljivo ih pomešajte.
  3. Polako dodajte suve sastojke u belanca, mešajući ih lagano dok se sve ne sjedini. Pazite da ne izgubite vazduh iz smese.
  4. Stavite smesu u kesu za ukrašavanje ili špric za kolače sa okruglim nastavkom. Na pleh obložen papirom za pečenje istisnite male krugove smese, ostavljajući razmak između svakog.
  5. Ostavite macarons da stoje na sobnoj temperaturi 15-30 minuta, kako bi se formirala korica na vrhu.
  6. Zagrejte rernu na 150°C i pecite macarons oko 15-20 minuta. Pazite da ne prepečete, jer bi macarons mogli postati suvi.
  7. Nakon pečenja, ostavite macarons da se potpuno ohlade pre nego što ih skinete sa papira.
  8. Kada su potpuno hladni, spojite macarons dva po dva sa punjenjem po vašem izboru (na primer, ganache od čokolade ili krem od putera).
  9. Ostavite ih da odstoje u frižideru najmanje 24 sata pre serviranja kako bi se ukusi sjedinili i macarons postali mekši.

Kolači koji se ne peku: Limun čizkejk