filteri close
Objavljeno: 12.03.2020. Image source: Skitterphoto/Pixabay
300x600

Ovo su najnovije vesti o borbi Srbije protiv koronavirusa

Zbog pojave koronavirusa u Srbiji, gde je do sada potvrđeno 19 slučajeva, privremeno su zatvorena 44 granična prelaza za drumski, železnički i rečni saobraćaj.

Ta odluka se odnosi na prelaze prema Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, kao i nekoliko unutrašnjih graničnih prelaza.

Prema Mađarskoj i Rumuniji su za drumski saobraćaj zatvoreni prelazi Rastina, Bajmok, Bački Vinogradi, Horgoš 2, Kanjiža (rečni), Đala, Rabe, Vrbica, Kikinda, Nakovo, Jaša Tomić, Kaluđerovo, Golubac, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Đerdap 2, objavljeno je na sajtu MUP-a.

COVID-19: Uputstva za postupanje u JAVNOM PREVOZU

Granični prelazi koji su zatvoreni prema Bugarskoj su: Mokranje, Strezimirovci i Ribarci.

Prema Severnoj Makedoniji zatvoreni su prelazi - Prohor Pčinjski i Goleš - Golema Crcorija, prema Crnoj Gori - Godovo, Vrbnica i Jabuka, prema BIH - Priboj, Carevo polje, Mokra Gora, Sremska Rača, Perućac, Mali Zvornik-stari most i Jamena - skelski prevoz.

Prema Hrvatskoj su zatvoreni prelazi: Sot, Ljuba, Neštin, Bogojevo, Apatin, Bezdan, Novi Sad (rečni) Berkasovo i Vajska - skelski prelaz. Unutrašnji granični prelazi koji su privremeno zatvoreni - Beograd - rečni i vazdušni, Morava i Vršac.

SZO proglasila danas PANDEMIJU korona virusa

Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Srbije raspisali su hitan tender za nabavku 15 respiratora, usled vanrednih okolnosti koje je prouzrokovala nedavno proglašena epidemija gripa u Beogradu i javno-zdravstvena pretnja od korona virusa, objavila je Nova ekonomija.

Tender je raspisan 11. marta i objavljen na Portalu javnih nabavki.

Javna nabavka će se sprovoditi u pregovaračkom postupku, bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, a rok za podnošenje ponuda je tri dana od dana slanja poziva, odnosno 13. mart.

Počela je borba u Srbiji! Zabranjeni skupovi u zatvorenom, građani da se sami jave ako imaju simptome

"Na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije, radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije 'dr Milan Jovanović Batut', potrebno je da se pokrene hitna nabavka medicinske opreme – respiratora za potrebe Kliničkog centra Srbije kao i drugih zdravstvenih ustanova u zavisnosti od širenja korona virusa... (Neophodno) je da se obezbedi potreba količina respiratora neophodna za lečenje pacijenata od novog korona virusa i bolesti sa navedenim virusom", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Kompanije koje će učestvovati u pregovaračkom postupku su beogradske "TRIVAX VV", "Drager Tehnika", "MEDISAL", "IVEX GROUP" i "DENTA BP PHARM", a cena će biti osnovni kriterijum za izbor najbolje ponude.

Ponudu može podneti grupa od dva ili više navedena ponuđača.

Ugovor će se dodeljivati na osnovu najniže ponuđene cene, a u slučaju da je više njih podnelo istu ponudu, prednost će imati onaj ponuđač koji ponudi kraći rok isporuke.

Pored tehničkih karakteristika, navodi se da respiratori treba da budu namenjeni za intenzivnu negu i za negu svih kategorija potencijalnih pacijenata: beba, dece i odraslih.

Uz aparate je potrebno isporučiti sav potreban prateći materijal neophodan za rad - pogonska creva i držač creva.

Izvor: Medi, Javne nabavke, Mondo, RTS