filteri close
Objavljeno: 13.07.2020. Image source: OrnaW/Pixabay
300x600

U Srbiji danas na respiratorima najviše pacijenata od početka epidemije

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 6.915 ljudi.

Novoobolelih je 279.

Trenutno su aktivna 4.294 slučaja, dok se čak 154 pacijenta nalaze na respiratorima.

U poslednja 24 sata od posledica infekcije koronavirusom preminulo je jos 12 osoba.

Ako dodirujete lice rukama, šanse da se zarazite višestruko rastu!

Na konferenciji za medije Kriznog štaba premijerka Ana Brnabić apelovala je na građane da se pridržavaju preporuka i izbegavaju okupljanja.

Prema njenim rečima, u poslednja 4 dana postoji blagi trend smanjenja broja novoobolelih, što može biti rezultat poštovanja mera vezanih za obavezu nošenja maski u zatvorenim prostorijama.

Situacija je, kako je navela, kompleksnija nego prethodnih meseci. Niko nije očekivao da će se virus tokom letnjih meseci ponašati na ovaj način. Sa druge strane, ovoga puta proces borbe je komplikovaniji zbog odluke da se (za sada) izbegnu restriktivne mere. 

Dr Goran Stevanović istakao je da je broj ljudi na respiratorima proporcionalan broju obolelih, i da se kreće od 5 do 7%.

Što se asimptomatskih kliničkih slika tiče, on je proporcionalan uzrastu i zdravstvenom stanju obolelih. 

Trenutno je 15 do 20 procenata obolelih sa asimptomatskom kliničkom slikom, ali to direktno zavisi od starosti i imunološkog statusa inficiranih.

Imunolog Srđa Janković istakao je da dalje pogoršanje ili poboljšanje situacije najviše zavisi od ponašanja svakoga od nas i pridržavanja propisanih mera, i da bi trebalo staviti tačku na priču o mogućnosti stvaranja kolektivnog imuniteta u ovom trenutku.

Poučno i slikovito: OVAKO maske deluju i štite nas

U svim kovid bolnicama preraspoređeni su kapaciteti, kako bi u naredna dva dana mogli da se zbrinu svi pacijenti zaraženi koronom, reako je za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da je zdravstveni sistem prenapregnut.

Zlatibor Lončar je naveo da Institut "Banjica" danas i tokom noći neće više moći da prima pacijente, jer je bolnica prepuna.

Ministar je naveo da će večeras ili ujutru prve pacijente primiti i Institut za reumatologiju i da je u toj zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju više od 100 kreveta za kovid pacijente.

KORONA: Kako ostati bezbedan u automobilu

Vanredno i u Loznici i Leskovcu.

Na sednici Gradskog štaba za vanredne siutacije u Loznici doneta je odluka o proglašenju vanredne situacije zbog širenja epidemije koronavirusa, objavljeno je na sajtu grada Loznice.

U Leskovcu je uvedena vanredna situacija koja je na snazi od danas i trajaće do 27. jula, a Štab za vanredne situacije doneo je tu odluku jer preporuke donete pre sedam dana za sprečavanje širenja koronavirusa nisu poštovane.

Izvor: RTS, Medik