filteri close
Objavljeno: 06.05.2020. Image source: Medik.rs
300x600

Kakva je epidemiološka situacija u Srbiji dan pre najavljenog ukidanja vanrednog stanja:

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 6.196 osoba, od kojih je 114 bilo pozitivno na virus korona.

Procenat pozitivnosti prvi put je manji od 2%, i iznosi 1,8%.

Do danas su u Srbji testirane ukupno 117.474 osobe, i registrovan je ukupno 9.701 slučaj infekcije.

Hospitalizovano je 1.750 pacijenata, od kojih je 48 trenutno na respiratoru.

U poslednja 24 sata preminule su još 3 osobe.

Ukupan broj žrtava virusa korona u Srbiji iznosi 203, dok je ukupan broj izlečenih - 1.971.

Kada je reč o ustanovama socijalne zaštite za smeštaj odraslih i starih, do sada se od virusa korona oporavio 391 korisnik i 123 zaposlena lica u ovim ustanovama.

ANTI-KORONA PRAVILNIK za svako domaćinstvo

Epidemiolog Predrag Kon podsetio je za RTS da kontakti omogućuju virusu da opstane i da, što ih manje imamo, kraće će trajati cirkulacija virusa u ovom talasu. 

Zbog toga je naveo da ne bi trebalo mnogo da promenimo ponašanje kada se ukine vanredno stanje.

Govoreći o gradskom saobraćaju, koji u Beogradu počinje od 8. maja, dr Kon je rekao da bi i dalje trebalo govoriti da je gradski saobraćaj zabranjen za opštu upotrebu i da mogu da ga koriste samo zaposleni.

Kasnije će moći da ga koriste učenici, zatim ostali građani, pa tek onda - stariji i hronični bolesnici.

Dodao je da će putnici morati da koriste maske i rukavice i da je i u samim vozilima poseban režim.

Naveo je da bi zato trebalo tako i da se ponašamo jer je veliki broj ljudi ostao osetljiv, ali rezultati istraživanja će pokazati kakvo je tačno stanje.

Govoreći na konferenciji za medije o stavovima drugih stručnjaka vezanim za načine dostizanja kolektivnog imuniteta, dr Kon je izjavio da kao epidemiolog nikada ne bi mogao da preporuči namerno izlaganje virusu, već upravo suprotno - pridržavanje propisanih mera i izbegavanje kontakata.

COVID-19: Krajem nedelje počinje masovno TESTIRANJE

Zamenica direktora Instituta „Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će epidemija koronavirusa u Srbiji biti odjavljena kada više od 28 dana ne bude bilo novih slučajeva bolesti kovid 19.

Nošenje maski u zatvorenim prostorima i provetravanje prostorija, pranje ruku i slične mere, prema njenim rečima, jesu jedini način da nastavimo sa normalnim životom, a da budemo bezbedni, bez ikakvih elemenata panike

Takođe, navela je da, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, minimalno vreme koje je potrebno da se virus prenese između dve osobe koje nemaju zaštitu, a nalaze se na rastojanju manjem od 2 m - iznosi 15 minuta.

Naravno, ovo zavisi od faze u kojoj je rezervoar zaraze, ali ukazuje na mere kojih moramo da se pridržavamo tokom susreta na ulicama, u kafićima i slično.

Oba člana zdravstvenog kriznog štaba na današnjoj konferenciji podržali su stav o ograničavanju cena zaštitne opreme i u narednom periodu. 

Doktorka Kisić Tepavčević istakla je da i pamučne maske trenutno predstavljaju prihvatljiv vid zaštite. Kada je reč o rukavicama, istakla je da je njihova zaštitna moć ograničena, da njihovo nošenje ima i psihološki karakter i ne može da zameni pranje ruku.

Izvor: RTS, Medik