filteri close
Objavljeno: 01.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Edward Jenner
300x600

Osećate golicanje u nosu. Napetost se povećava, a vaše telo se priprema za to. Zatvorite oči, duboko udahnete, i onda... ništa. Razočarenje može biti frustrirajuće, ako ne i malo bolno.

Kijanje je način na koji naš organizam izbacuje nešto strano iz nosa. To je prirodna odbrana od prljavštine i bakterija koje uđu u vaša pluća. Kada čudna čestica, poput prašine, buđi ili mirisa koji iritira, stupi u interakciju sa dlakama i kožom unutar nosa, to aktivira trigeminalni nerv. Trigeminalni nerv ima tri grane na vašem licu, i ako se neka od ovih grana saplete, šalju signal mozgu. Mozak tada šalje signal da se kijanjem očisti iritans iz nosa kako bi male dlačice unutra mogle da se resetuju.

Nekoliko saveta kako da podstaknete kijanje

Jedan od načina je da namotate maramicu i pogolicate unutrašnjost nosa ili zagolicate se ispod nosa. Međutim, izbegavajte da koristite pero za golicanje ispod nosa - pero može imati čestice prašine koje mogu izazvati alergije. Drugi deo trigeminalnog nerva nalazi se na nepcu. Vrhom jezika pokušajte da golicate nepce. Takođe, možete pokušati da stisnete nos da biste aktivirali trigeminalni nerv da aktivira vaše kijanje. Ovaj nerv takođe reaguje na hladan vazduh, pa pokušajte da dobijete dašak hladnog vazduha da biste kinuli.

Svako kija na svoj način - a evo šta ga izaziva

Do 35% svetske populacije kija kada je iznenada izloženo jakom svetlu. Ako je ovaj refleks fotičnog kijanja u vašim genima, pokušajte da gledate u jako svetlo. Skoro jedna trećina nas je osetljiva na mirise, tako da možete da probate da pomirišete nešto što vam izaziva kijanje.

Kada kijate, ne zaboravite da pokrijete nos i usta maramicom ili kijate u rukav. Kijanjem se mogu izbaciti i neki mikrobi koji šire bolest i od kojih mogu da razbole i drugi ljudi.