filteri close
Objavljeno: 15.10.2024. Image source: Pixabay/StockSnap
300x600

Očuvanje vida postaje sve važnije kako starimo. U periodu od 40 do 65 godina, kao i kod osoba starijih od 65 godina, dolazi do promena koje mogu značajno uticati na vid.

Presbiopija: Svakako najčešća promena koju većina ljudi primećuje je potreba da materijal za čitanje drže dalje od očiju. Ovo stanje očiju nazivamo presbiopija ili, kolokvijalno, staračka dalekovidost. Očno sočivo (koje se nalazi iza zenice) postaje manje fleksibilno sa godinama, što otežava čitanje i obavljanje drugih zadataka na maloj udaljenosti. Ako se presbiopija ne ispravlja, odnosno ako ne nosite naočare ili multifokalna sočiva, možete primetiti da vam se oči lako umaraju, što često uzrokuje i glavobolje.

Suvoća očiju: Sa starenjem se smanjuje i produkcija suza, što može dovesti do suvoće očiju. Preporučuje se korišćenje veštačkih suza i izbegavanje preterane upotrebe ekrana.

Zato je veoma važno obaviti osnovni sveobuhvatni pregled očiju u dobi od 40 godina, čak i za ljude koji nemaju simptome ili poznate faktore rizika za očne bolesti.

Tokom redovnih pregleda, Vaš oftalmolog proverava potencijalno prisustvo očnih bolesti koje su povezane sa starenjem, kao što su:

  • senilna degeneracija makule
  • dijabetička retinopatija
  • glaukom
  • katarakta

Saznajte koje druge bolesti mogu da identifikuju oftamolozi na redovnim pregledima i šta možete da uradite da sačuvate zdravlje očiju.


M-RS-00003391