filteri close
Objavljeno: 20.12.2022. Image source: Foto: Pexels/Nataliya Vaitkevich
300x600

Natrijum i kalijum su ključni elektroliti koji su od vitalnog značaja za vaše zdravlje. 

Ako nisu u odgovarajućoj ravnoteži, to bi moglo dovesti do potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema.

Iako se često koriste za opisivanje iste stvari, vredi napomenuti da se natrijum i so malo razlikuju. Natrijum hlorid je glavni sastojak kuhinjske soli, ali so može biti sastavljena i od drugih hemijskih elemenata. Uprkos tome, konzumiranje velikih količina soli često može dovesti do visokog nivoa natrijuma u vašem sistemu. Održavanje odgovarajućeg nivoa natrijuma je od suštinskog značaja za podršku ćelijama u njihovoj apsorpciji hranljivih materija i održavanje optimalnog nivoa tečnosti u organizmu.

Prosto i jednostavno: Manjak vitamina D povećava šanse za preranu smrt

Kalijum je potreban za ravnotežu. Kada kalijumov jon uđe u ćeliju, jon natrijuma napušta ćeliju i obrnuto. Zbog toga je od vitalnog značaja da održavate odgovarajuću količinu kalijuma u organizmu za održavanje zdrave funkcije srca, inače postoji šansa da doživite određene zdravstvene probleme.

Vaši bubrezi igraju važnu ulogu u održavanju ove ravnoteže, jer uklanjaju višak natrijuma i kalijuma putem urina. Takođe možete da se rešite viška kalijuma i natrijuma znojenjem.

Kako da prepoznate da li konzumirate previše soli

Konzumiranje previše soli i nedovoljno kalijuma pored kardiovaskularnih problema, čini se da dovodi i do kognitivnog pada. Iako je potrebno više istraživanja, rezultati nedavne kineske studije ukazuju na to da visok unos natrijuma dovodi do pogoršanja funkcije pamćenja, dok su viši nivoi kalijuma povezani sa poboljšanom kognitivnom funkcijom. Druge studije takođe sugerišu da visoki nivoi natrijuma mogu izazvati kognitivne probleme zbog negativnog uticaja na ćelije zvane endotelne ćelije, koje oblažu unutrašnjost mozga. 

Pored toga, neka istraživanja pokazuju da previše natrijuma može dovesti do nakupljanja proteina zvanog tau, što može dovesti do demencije.

Simptomi visokog natrijuma uključuju žeđ, retko mokrenje, trzanje mišića i dijareju, između ostalog. Da biste potvrdili da li je vaš nivo natrijuma previsok (ili prenizak), možete da uradite test krvi na natrijum. Na osnovu ovih i drugih rezultata testova, vaš lekar može da odredi najbolji način delovanja. 

Da biste izbegli rizik od visokog sadržaja natrijuma, zamenite prerađenu hranu hranom koja prirodno sadrži malo natrijuma, poput voća i povrća.