filteri close
Objavljeno: 29.07.2022. Image source: Foto: Pexel/Katya Wolf
300x600

Procenjuje se da je jedna od 10 osoba u nekom trenutku tokom svog života pogođena plantarnim fascitisom, neprijatnim bolom u stopalu. 

Ovom stanju su podložne kako fizički aktivne osobe, tako i one manje aktivne. Plantarni fascitis ili petni trn se može pripisati zapaljenju ligamenta plantarne fascije, koji se proteže duž vašeg stopala i odgovorna je za podršku prirodnom luka stopala. Prekomerno opterećenje plantarne fascije može dovesti do kidanja, što je ono što na kraju uzrokuje njenu upalu i bol.

Zategnuti mišići u listovima, visoki lukovi stopala ili angažovanje u aktivnostima koje se ponavljaju (kao što je redovno trčanje) mogu povećati rizik od plantarnog fascitisa. Preovlađujući simptom je bol u donjem delu pete ili luku stopala. Osobe koje imaju ovaj problem često osećaju ovaj bol kada ustaju iz kreveta, nakon perioda neaktivnosti ili pojačani bol neposredno nakon vežbanja.

Lečenje plantarnog fascitisa

Važno je da slučaj plantarnog fascitisa dijagnostikuje lekar kako bi isključio bilo kakav osnovni uzrok bola u stopalu. Uz pravilan medicinski tretman, 80% pacijenata primećuje poboljšanje simptoma u roku od godinu dana. Pored lečenja, evo šta možete da uradite kod kuće da vam se stanje popravi.

Pre svega, savetuje se odmor. Važno je uzdržati se od sportova i vežbi koje mogu potencijalno da pogoršaju stanje. Ako žudite za nekim oblikom fizičke aktivnosti, odlučite se za jogu, plivanje ili vožnju biciklom umesto aktivnosti koje uključuju skakanje ili trčanje. Ne zaboravite ni da se istegnete. Fokusirajući se na područja kao što su listovi, gležnjevi, Ahilova tetiva i stopala, možete pomoći da se oslobodite bola i nelagodnosti. 

Lake vežbe za stopala koje možete raditi kod kuće, a koje mnogo znače

Ako otkrijete da vam je potrebno dodatno ublažavanje bolova, kratkoročna upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova može biti od pomoći. Pored toga, pokušajte da kotrljate stopalom flašu sa haladnom vodom napred-nazad četiri puta dnevno po 20 minuta.