filteri close
Objavljeno: 01.09.2022. Image source: Foto: Pixabay/Bessi
300x600

Lekari u Indiji pokušavaju da otkriju uzrok virusa koji pogađa decu mlađu od 5 godina a karakteriše ga pojava crvenih plikova. 

“Paradajz grip” se prvi put pojavio u Indiji, 6. maja, a lekari su prijavili 82 slučaja do 26. jula. Simptomi paradajz gripa su slični simptomima korone, ali ovaj virus gripa nije novi soj  COVID-19. Nakon testiranja dece na dengu, čikunguniju, zika, varičela-zoster virus i herpes, lekari su dijagnostikovali da imaju “paradajz grip”.  

“Paradajz grip” bi mogao biti varijanta čikungunije jer su visoka temperatura, bolni zglobovi i osip slični simptomi. Uz to može se pojaviti mučnina, povraćanje i dijareja, koji su simptomi denga groznice. “Paradajz grip” je dobio ime po crvenim plikovima koji se formiraju, iako osip može da podseća na majmunske boginje.

Ova virusna infekcija nije opasna po život ali je veoma zarazna, pa je treba držati pod kontrolom kako se ne bi proširila i na odrasle osobe. 

Da li je “paradajz grip” samo bolest šaka, stopala i usta?

Poznat je slučaj dvoje dece koja su bila mesec dana na odmoru u Indiji i igrala se sa detetom koje se oporavilo od "paradajz gripa". Dobili su osip na rukama i nogama nedelju dana nakon što su se vratili kući. Lekari su uzeli PCR testove sa lezija i pronašli koksaki A16.

Ova bolest je zarazna i širi se kroz tečnosti iz nosa i usta. Takođe se može širiti ako dođe u kontakt sa tečnošću iz plikova ili izmetom zaražene osobe. Zbog toga bi promena pelena bolesnom detetu mogla da proširi infekciju. Iako je koksaki A16 najčešći virus koji izaziva bolest šaka, stopala i usta, druge varijante porodice enterovirusa mogu izazvati bolest. 

Ako imate dijareju, ovo su namirnice koje možete da jedete