filteri close
Objavljeno: 30.07.2023. Image source: Pixabay/mika mamy
300x600

Za sada dvoje zaraženih, ovo su simptomi

Tokom ovog leta, u Srbiji su zabeležena prva dva slučaja oboljevanja od virusa Zapadnog Nila, dok su komarci zaraženi tim virusom, koji ih prenose na ljude ubodom, identifikovani u tri grada.

Institut za javno zdravlje je saopštio da su zaraženi pacijenti u dobrom stanju.

Profesor doktor Dragan Delić, u emisiji "Jutro" televizije Prva, opisao je simptome i opasnost virusa Zapadnog Nila. On je istakao da se groznica Zapadnog Nila najčešće javlja u drugoj polovini leta i ranoj jeseni. Ovaj virus može biti prenet ne samo komarcima, već i migratornim pticama.

Profesor Delić je objasnio:

"Migratorne ptice su najčešći domaćini tih virusa, potom vodene površine, gde su prenosioci komarci. Inkubacija kod ove bolesti je od tri do četrnaest dana. Bolest potom počinje naglo i brutalno sa povišenom telesnom temperaturom, bolovima u mišićima, zglobovima. Može da se javi osip, povraćanje, dijareja i drugo. Liči na gripozno stanje. 80 posto ljudi čak i nema simptome. Jedna osoba od 150 inficiranih ima tešku neuro-invanzivnu formu groznice".

On je takođe upozorio da bolest može dovesti do upale moždanica, odnosno meningitisa ili encefalitisa, što može izazvati glavobolju, pomućenje svesti i čak dovesti do kome. Osobe starije od 60 godina ili s postojećim zdravstvenim problemima imaju veću verovatnoću da će razviti teške, komplikovane ili fatalne forme bolesti.