filteri close
Objavljeno: 24.01.2020. Image source: Pexels/Pixabay
300x600

Sudeći po rezultatima novog istraživanja, žene su hrabrije i mirnije u prisustvu druge osobe

Tim naučnika sa Univerziteta u Vurzburgu i Univerziteta u Pekingu otkrio je da žene slabije reaguju na zastrašujuće zvukove ako je u blizini još jedna osoba.

Žene selektivno čuvaju svoje partnere od žena koje ovuliraju

Studija objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B, opisuje eksperiment sproveden nad grupom žena sa ciljem ispitivanja njihovih strahova i reakcija na ovu emociju.

Umesto da pitaju učesnice za samoprocenu straha koji osećaju,istraživači su nivo straha merili ispitujući hemijske reakcije pomoću senzora pričvršćenih za kožu.

Naučnici su otkrili da se, kada su ljudi uznemireni, stvaraju  hemikalije koje se probijaju do površine kože. SCR senzori na koži primenjuju mali električni naboj i koriste ga za merenje promena kondukcione provodljivosti usled hemijskih sredstava; što je veća provodljivost, veći je i stepen uzbuđenja - ili više straha koji osoba doživljava.  

Da bi saznali više o tome kako prisustvo druge osobe može uticati na nivo straha kod žena, istraživači su zamolili 97 žena da sede za stolom i slušaju zastrašujuće zvukove preko slušalica.

Najpre bi osoba slušala zvukove sama, a zatim u prisustvu različitih anonimnih osoba.

Podaci su pokazali su da su žene osećale manje straha kada je u prostoriji bila prisutna druga osoba - čak i ako je nisu poznavale.

Nauka potvrdila: Žene su osetljivije na sukob između poslovnih i porodičnih obaveza