filteri close
Objavljeno: 18.01.2024. Image source: Foto: Pixabay/fancycrave1
300x600

Kašalj je reakcija organizma na određeno stanje. Veoma je važno naći uzrok kašlja.

Kućni tretman

Pijte puno tečnosti - ili koristite ovlaživač ili isparivač - da biste umirili nadraženo grlo i olabavili sluz. Popijte malo meda pre spavanja. Studije pokazuju da slatke stvari mogu pomoći u ublažavanju kašlja. (Nemojte davati med deci mlađoj od 12 meseci). Možete da probate lekove bez recepta koji sadrže umirujuće sastojke kao što su aloja ili mentol.

Takođe, možete da probate prirodne proizvode bez recepta koji sadrže veoma male doze aspirina. Kada se aspirin nanese na upaljena tkiva uzrokovana infekcijom gornjih disajnih puteva, pomaže u smanjenju simptoma upale grla.

Lekovi protiv kašlja i deca
Nikada nemojte davati ovu vrstu leka deci mlađoj od 4 godine, jer može imati ozbiljne neželjene efekte. Pitajte svog lekara pre nego što date bilo koji od ovih proizvoda deci uzrasta od 4 do 6 godina. Bezbedni su posle 6 godina. Za decu od 1 godine i više, pokušajte sa 1/2 do 1 kašičice meda kako biste im pomogli da suzbiju kašalj.

Kako da umirite kašalj prirodnim sredstvima

Hoće li antibiotici zaustaviti kašalj?

Obično, ne. To je zato što je većina kašlja uzrokovana virusnim infekcijama poput prehlade ili gripa, i biće bolje za nedelju dana. Antibiotici deluju samo na infekcije izazvane bakterijama. Ako vam kašalj ne smiri posle nedelju dana, posetite lekara da biste se uverili da uzrok nije bakterijska bolest, poput infekcije sinusa ili upale pluća. Ako jeste, možda će vam trebati antibiotik.

Kašalj od alergija i astme

Alergije vas mogu naterati da kijate, kašljete ili oboje. Antihistaminici mogu da pomognu.  

Kada pozvati doktora?
-Imate dubok kašalj sa puno sluzi.

-Sluz je krvava.

-Dišete, nemate daha ili ste stegnuti u grudima.

-Imate groznicu koja ne prolazi nakon 3 dana.

-Vaše dete ima groznicu ili noćne napade kašlja.

-I dalje kašljete nakon 7 dana bez poboljšanja.

Veliki kašalj-simtomi i lečenje