filteri close
Objavljeno: 27.09.2019. Image source: taken/pixabay.com
300x600

Kašalj je normalan i zdrav refleks organizma. Pomaže telu da očisti disajne puteve od sluzi, dima i drugih nadražaja. Ipak, konstantno kašljanje iscrpljuje, iritira i oslabljuje organizam. 

Kašalj je uvek najbolje zaustaviti lečenjem uzroka, bilo da je reč o prehladi, alergijama, reakcijama na druge lekove ili neki spoljašnji nadražaj, i slično.

Zbog toga je uvek najbolje obratiti se lekaru, kako biste dobili odgovarajuću terapiju, koja je prilagođena tipu kašlja.

Ipak, u trenucima kada ne uspevate da posetite lekara, ili smatrate da još uvek nije vreme da mu se obratite za pomoć, postoje prirodni načini da privremeno umirite kašalj i ublažite iziritiranost disajnih organa.

Unosite više tečnosti

Ako ostanete hidrirani, smanjuje se gustina sekreta u nosu i sinusima, tako da je manje verovatno da će vas iritirati i pokrenuti kašalj. Ovo takođe olakšava plućima da se brže očiste.    

Uz to, iscrpljeno telo može podstaći imuni sistem da oslobađa više histamina. Ove hemikalije čine da nos nabubri i stvara više sluzi, što takođe može pokrenuti kašalj.  

Uzmite malo meda

Med utiče na umirivanje iritacija i ublažava ogrebotine u grlu.

Istraživanja su pokazala da je med izuzetno efikasan u umirivanju noćnog kašlja. 

Možete ga prosto progutati, dozvoljavajući da lagano klizi niz grlo, ili ga razmutiti u neki napitak.

Ipak, važno je da zapamtite da med u ove svrhe ne treba davati bebama mlađim od godinu dana.

Topli napici

Topli napici olakšavaju simptome prehlade, uključujući i kašalj. Tečnost hidrira, a toplota pomaže da se smanji zapušenost disajnih kanala. 

Čaj od kamilice ili đumbira može biti odličan izbor u borbi protiv kašlja.

Uklonite iz stana ono što vas nadražuje

Neke osobe osetljive su na parfem, miris u deterdžentima, ili osveživače prostora.

To iritira sinuse i pojačava sekret, što predstavlja osnovu za kašljanje.   

Ako imate alergije, čišćenje od buđi, prašine i polena može vam pomoći. Ovi alergeni izazvaju brojne reakcije, uključujući i kašalj.

Spavajte na višem jastuku

Ako iza vašeg kašlja stoje prehlada ili alergija, pokušajte da podignete glavu kada spavate. Kada ležite ravno, sluz se dodatno sakuplja i iritira grlo.

Pročistite grlo

Osim što pomaže u ublažavanju bola, grgoljenje takođe može pomoći u otpuštanju gustog sekreta, kao i u uklanjanju alergena i bakterija iz grla. 

Rastvorite 1/2 kašičice soli u čaši tople vode i redovno čistite grlo grgoljenjem od 5 minuta.

Nemojte pušiti

Pušenje utiče na sitne dlačice koje oblažu pluća i podstiču uklanjaje sluzi i prljavštine. Zbog toga neki pušači pate od dugotrajnog kašlja, te je u periodima napada kašlja dobro da razmislite o ostavljanju cigareta, ili barem smanjenju pušenja.

Ovlaživači vazduha

Sauna ili topla kupka mogu vam pomoći da razblažite sekret u disajnim putevima i prokrčite zapušenje koje se javlja kao uzrok kašlja.

Ovlaživači vazduha takođe mogu pomoći. Obavezno ih čistite i menjajte filter prema uputstvu proizvođača.