filteri close
Objavljeno: 27.08.2019. Image source: Kevin Phillips from Pixabay
300x600

Nije uvek lako prestati pušiti, ovo će vam možda olakšati stvari

Pušenje je jedna od najštetnijih navika po zdravlje. Pušenje šteti skoro svim vitalnim organima, pogubno je po pluća i krvne sudove i neminovno tokom godina dovodi do raznih zdravstvenih problema.

Pušači ne samo da teže dišu, imaju manje fizičke kondicije, imaju slabija čula mirisa i ukusa, nego i tokom vremena skoro uvek razviju pušački bronhitis, a naučno je dokazano da duvan tokom vremena dovodi do raka. Prevedeno, ako poživite dovoljno dugo uz pušenje, sigurno ćete dobiti rak pluća. Da ne govorimo o raku grla ili drugim ozbiljnijim problemima.

Tu su i oni manji problemi, koji nemaju direktne veze sa zdravljem, ali imaju veze sa kvalitetom života: odeća pušača uvek smrdi, pušači su robovi navike i mere vreme cigaretama, otežana su im dugačka putovanja ili čak i zabava kao što je odlazak u bioskop.

Naravno, tu je i opasnost od sekundarnog pušenja, koje loše utiče na vašu neposrednu okolinu i prostor u kome živite ili radite. Pušači u zatvorenom prostoru direktno narušavaju zdravlje ostalih u istom prostoru.

Pisali smo vam i da je pušenje jedan od najvećih faktora rizika za bolesti srca i krvnih sudova.

Znate, uostalom, i sami da je po zdravlje dobro da se prestane sa pušenjem. Ali, lakše je reći nego učiniti.

Da bismo vam makar malo pomogli, verujemo da svako može da preduzme ova tri koraka.

  • Informišite se o štetnosti pušenja.
  • Napravite plan za prestanak.
  • Korisni saveti za uspeh.

Uticaj nikotina i cigareta na organizam znatno je složeniji od statistika koje pokazuju smrtnost i opasnost od raka ili pušačkog bronhitisa. Sada ćemo vam preneti samo nekoliko brojki: 20 minuta posle poslednje cigarete, vaš pritisak i puls će se normalizovati od skoka izazvanog nikotinom, 2 nedelje do tri meseca bez cigareta dovešće do poboljšanja vaše cirkulacije i funkcije pluća, 1 godinu posle prestanka pušenja rizik od srčanih oboljenja smanjen je za čak 50 odsto, 12 sati  bez cigareta je potrebno da bi se nivo ugljen monoksida u vašoj krvi vratio u normalu, 1 mesec do 9 meseci bez cigareta je potrebno da se duboko i redovno disanje polako vrati, 5 godina posle prestajanja pušenja vaš rizik od moždanog udara je sličan onome koji imaju nepušači.

Kao i za mnoge druge stvari, mnogo je lakše ako napravite plan i raspored i trudite se da ga se pridržavate. U planu bi trebalo da se nađu sledeći podaci: datum početka ostavljanja cigareta, poželjno je da bude u narednih sedam dana; izaberite metod – naglo prestajanje ili postepeno smanjivanje, ali imajte u vidu da smanjivanje mora da vodi potpunom prestajanju; budite iskreni prema sebi i odlučite da li vam je potrebna medicinska pomoć u vidu nikotinskih žvaki ili slično; pripremite se za taj dan tako što ćete osmisliti način da se izborite sa potrebom i nagonom da zapalite; i najvažnije ZAISTA PRESTANITE na dan kada ste zacrtali da prestanete.

Mnoge male promene vam mogu doneti uspeha. Neki ljudi istovremeno pokrenu drugi veliki „projekat“, tipa dijeta ili ostavljanje alkohola ili početak bavljenja sportom, tako da mogu da se fokusiraju i na druge stvari. Ali, u svakom slučaju, ove stvari uvek možete raditi: naučite šta vas nagoni da zapalite cigaretu, bilo da je fizički (kafa ili ručak) ili mentalno (obavljen zadatak, izlazak sa posla, čekanje prevoza) i trudite se da izbegavate te situacije dok ne budete sigurni da možete da se izborite sa njima; postanite fizički aktivniji, to znatno umanjuje stres od prestanka pušenja; kad smo već kod stresa, pronađite dobar način da se izborite sa njim; pronađite podršku – uvek je lakše kada se nešto radi u paru ili u društvu, pa se i lakše prolazi kroz probleme; i na kraju – NE ODUSTAJTE! Prestajanje