filteri close
Objavljeno: 10.10.2024. Image source: Pexels
300x600

Podizanje svesti o značaju mentalnog zdravlja u profesionalnom okruženju

Svake godine 10. oktobar se obeležava kao Svetski dan mentalnog zdravlja, sa ciljem podizanja svesti o značaju mentalnog zdravlja i neophodnosti njegovog očuvanja. Ovaj datum, koji je ustanovljen 1992. godine od strane Svetske federacije za mentalno zdravlje, postao je platforma za pokretanje inicijativa koje se bave različitim aspektima zaštite mentalnog zdravlja.

Ove godine, akcenat je stavljen na temu "Promocija mentalnog zdravlja na radnom mestu", što je prepoznato kao ključni faktor u očuvanju opšteg blagostanja radno sposobne populacije.

Poslovno okruženje ima ogroman uticaj na mentalno zdravlje. Kvalitet radnih uslova, međuljudski odnosi, organizacija posla i ravnoteža između privatnog i profesionalnog života mogu značajno uticati na mentalno stanje pojedinca.

Uticaj mikrobioma na mentalno zdravlje: Tajna veza između creva i mozga

U idealnom slučaju, rad može da posluži kao zaštitni faktor za mentalno zdravlje, jer doprinosi osećaju postignuća i samopouzdanju. Međutim, loši radni uslovi, neadekvatna organizacija posla i loši odnosi na radnom mestu mogu dovesti do pogoršanja mentalnog zdravlja. Posebno je zabrinjavajuće što se procenjuje da 15% radno sposobnog stanovništva tokom života ispolji neki oblik mentalnog poremećaja, dok depresija i anksioznost uzrokuju gubitak čak 12 milijardi radnih dana godišnje.

Psihosocijalni rizici na radnom mestu, kao što su preopterećenost poslom, loši odnosi sa kolegama ili nedostatak kontrole nad sopstvenim radom, predstavljaju značajan faktor rizika za mentalno zdravlje. Takođe, noćne smene, nefleksibilni radni rasporedi i loša organizaciona kultura dodatno doprinose povećanju stresa i mogućnosti za pojavu mentalnih problema.

Zauzdajte anksioznost: Kako pronaći mir u haotičnom svetu

Upravo zbog toga, ovogodišnja kampanja apeluje na vlade, poslodavce i radnike da zajednički rade na stvaranju radnog okruženja koje promoviše i štiti mentalno zdravlje. Kroz uvođenje proverenih pristupa i intervencija, možemo unaprediti mentalno zdravlje radnika, smanjiti stigmu i osigurati da svako ima priliku da ostvari svoj potencijal na radnom mestu i u životu.

Svetski dan mentalnog zdravlja je prilika da se fokusiramo na poboljšanje uslova na radu, kao i na pružanje podrške onima koji se suočavaju sa mentalnim poteškoćama. Samo kroz zajedničke napore možemo osigurati bolje mentalno zdravlje za sve.