filteri close
Objavljeno: 06.10.2024. Image source: Pexels
300x600

Kako bakterije u našim crevima oblikuju naše raspoloženje i mentalno stanje kroz kompleksnu osovinu creva-mozak

Naše telo je dom trilionima mikroorganizama, od kojih najveći deo naseljava naša creva. Ova raznovrsna zajednica bakterija, virusa i gljivica, poznata kao crevni mikrobiom, ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u telu.

Iako je tradicionalno poznata po ulozi u varenju hrane i imunološkoj funkciji, nova istraživanja sve više ukazuju na to da mikrobiom igra i važnu ulogu u regulaciji mentalnog zdravlja i raspoloženja.

Veza između creva i mozga, poznata kao osovina crevo-mozak, postaje predmet intenzivnog interesovanja naučnika. Sve veći broj dokaza sugeriše da mikrobiom može da utiče na neurotransmitere, hemijske glasnike u mozgu, koji su odgovorni za raspoloženje, emocije i kognitivne funkcije.

Zauzdajte anksioznost: Kako pronaći mir u haotičnom svetu

Na primer, bakterije u crevima mogu da proizvode ili utiču na proizvodnju serotonina, hormona sreće, koji je od suštinskog značaja za dobro raspoloženje. Oko 90% serotonina u telu zapravo se proizvodi u crevima, a ne u mozgu, što dodatno naglašava važnost zdravog mikrobioma za emocionalno blagostanje.

Promene u mikrobiomu mogu da imaju dalekosežne posledice na mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da disbalans u crevnim bakterijama, poznat kao disbioza, može biti povezan sa poremećajima raspoloženja kao što su anksioznost i depresija.

Kada loše bakterije nadvladaju one dobre, može doći do hronične upale koja može uticati na mozak i dovesti do promena u raspoloženju i ponašanju. Ova hronična upala se povezuje sa razvojem depresije, kao i sa poremećajima u kognitivnim funkcijama.

"Vikend ratnici" mogu imati iste kognitivne koristi kao oni koji vežbaju svakodnevno

Zdrav mikrobiom, s druge strane, može da štiti od ovih problema. Uravnotežena ishrana bogata vlaknima, fermentisanom hranom i probioticima pomaže u održavanju raznovrsnosti korisnih bakterija u crevima. Hrana poput jogurta, kefira i kiselog kupusa sadrži probiotike, dok voće, povrće i žitarice pomažu da se nahrane te dobre bakterije.

Održavanje ove ravnoteže može da poboljša ne samo varenje, već i opšte mentalno stanje, doprinosi smanjenju nivoa stresa i anksioznosti.

Na kraju, iako istraživanja još uvek otkrivaju sve složene mehanizme ove veze između mikrobioma i mentalnog zdravlja, već je jasno da briga o crevnom zdravlju može biti važan deo održavanja emocionalne i mentalne ravnoteže.