Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Svetski dan mleka: Zašto nam je mleko potrebno u ishrani?
Poslednjih godina se sve više govori o izbacivanju mleka iz ishrane ljudi u odraslom dobu. Da li nam je mleko zaista potrebno?
Ishrana bogata mlekom i mlečnim proizvodima može smanjiti rizik od niske koštane mase tokom životnog ciklusa. Hrana u grupi mleka obezbeđuje vitalne hranljive materije, uključujući kalcijum, kalijum, vitamin D i proteine.
Jače kosti
Ishrane bogate mlekom i mlečnim proizvodima pomažu u izgradnji i održavanju koštane mase. Ovo može smanjiti rizik od osteoporoze bolesti koja proređuje kosti.
Mlečni proizvodi su posebno važni za zdravlje kostiju u detinjstvu i adolescenciji, kada se gradi koštana masa.
Dijeta koja uključuje mlečne proizvode obično ima veći ukupni nutritivni kvalitet.
Hrana i pića obogaćena kalcijumom, kao što su sojina pića ili sok od pomorandže, drugi su izvori kalcijuma, ali možda ne pružaju druge neophodne hranljive materije.
Vitamini i minerali
Kalcijum pomaže u izgradnji jačih kostiju i zuba. Mlečni proizvodi su primarni izvor kalcijuma u ishrani.
Vitamin D funkcioniše u telu da održava odgovarajuće nivoe kalcijuma i fosfora, čime pomaže u izgradnji i održavanju kostiju. Mleko koje je obogaćeno vitaminom D je dobar izvor ove hranljive materije. Ostali izvori su jogurt obogaćen vitaminom D i žitarice.