Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Tradicionalna orijentalna poslastica sa jabukama-TUFAHIJE
Povodom Svetskog dana jabuke, donosimo recept za tradicionalnu orijentalnu poslasticu sa jabukama-TUFAHIJE.
Potrebno je:
- 10 nakiselih jabuka srednje veličine
- 3 limuna
- 600 g šećera
- Voda za fil
- 150 g mlevenih oraha
- Šoljica mleka
- 100 g maslaca
- Vanilin šećer ili šipka vanile
- Šlag
Priprema:
Oljuštite jabuke, pa im izdubite sredinu, otprilike tri centimetra u promeru. Stavljajte ih u sud s vodom u koju ste nacedili limun (ili ste rastopili dve kesice limuntusa) i ostavite da odstoje pola sata. Stavite litar vode i 600 g šećera da provri, pa u njoj skuvajte jabuke. Veoma je bitno da se ne raskuvaju. Gotove jabuke vadite rešetkastom kašikom. Za fil prokuvajte mleko s vanilom, time poparite orahe, pa dodajte maslac umućen s malo šećera. Nafilujte jabuke, prelijte ih sirupom u kom su se kuvale i do služenja ih držite bar dve trećine uronjene u sirup. Pre služenja ih ukrasite šlagom i višnjom ili čokoladom.