filteri close
Objavljeno: 24.11.2023. Image source: Pexels
300x600

Drastično skočio broj obolele dece

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) zvanično je zatražila od Kine da podeli detaljne informacije o naglom porastu broja respiratornih bolesti, pozivajući se na nepotvrđena medijska izveštaja o nedijagnostikovanoj upali pluća kod dece.

Kako piše Njujork Tajms, u Kini već nekoliko meseci snažno raste broj respiratornih bolesti kod dece. U izveštajima kineskih medija opisani su dugi redovi u pedijatrijskim bolnicama, a prema lekarima čini se da je ovogodišnji talas respiratornih bolesti kod dece, koje su učestale u jesen i na zimu, teži nego prethodnih godina.

Na konferenciji za medije 13. novembra kineske zdravstvene vlasti izvestile su o porastu učestalosti respiratornih bolesti u Kini. Zdravstveni funkcioneri pripisali su taj rast ukidanju strogih epidemijskih mera vezanih uz kovid-19 koje Kina ukinula tek ove godine.

To znači da je u Kini sada mnogo više dece nego pre pandemije koja nisu bila izložena određenim virusima i bakterijama, pa stoga nemaju imunitet. Uostalom, porast broja uobičajenih respiratornih infekcija, i kod dece i kod odraslih, zabeležen je i na Zapadu kada su ukinute epidemiološke mere.

Vazduh u Srbiji jako loš, ne preporučuju se aktivnosti napolju

No, neke vesti i objave na društvenim mrežama, koje opisuju gomile dece s upalom pluća u kineskim bolnicama bez navođenja tačnog uzroka bolesti, zabrinule su SZO. Kako piše New Scientist, mreža za praćenje zaraznih bolesti ProMED objavila je u utorak vest iz Kine u kojoj se kaže da su "bolnice u Pekingu i drugde pretrpane bolesnom decom s nedijagnostikovanom upalom pluća".

Na primer, u jednoj dečjoj bolnici u provinciji Anhui lekari su izveli 67 bronhoskopija u jednom danu, dok se obično napravi 10 takvih pregleda dnevno. Državni mediji u gradu Hangdžu u istočnoj Kini, izvestili su da su se pedijatrijske posete u jednoj bolničkoj ambulanti utrostručile u odnosu na prošlu godinu, kada su još bila na snazi ograničenja zbog kovida. Oko 30 do 40 posto te dece imalo je dijagnozu upale pluća izazvane bakterijom Mycoplasma pneumoniae koja često uzrokuje infekcije dišnih puteva i pluća kod dece i adolescenata. No, mnogo je slučajeva upale pluća u dece kod kojih nije dijagnosticiran uzročnik. To je izazvalo zabrinutost zbog potencijalne nove pandemije i navelo Svetsku zdravstvenu organizaciju da odmah u sredu zatraži više informacija od Kine.

Žena umrla pošto je koristila popularni lek da bi smršala

"Nije jasno jesu li ovi slučajevi povezani s ukupnim porastom respiratornih infekcija o kojima su prethodno izvestile kineske vlasti ili s odvojenim događajima", kaže se u saopštenju SZO.

Stoga je WHO od Kine zatražio laboratorijske rezultate iz prijavljenih klastera oboljenja među decom, kao i više detalja o trenutnom opterećenju zdravstvenih sistema. Zvaničnici SZO, također, ističu kako su u kontaktu s kliničarima i naučnicima putem svojih mreža u Kini.