filteri close
Objavljeno: 22.11.2023. Image source: Pexels
300x600

Ubi nas zagađenje, samo u nekoliko mesta prihvatljiv kvalitet vazduha

Od jutros se u većini gradova Srbije beleži loš kvalitet vazduha, pri čemu su neka mesta klasifikovana kao veoma ili izuzetno zagađena. U Prokuplju, međutim, situacija je povoljnija, sa dobrim kvalitetom vazduha.

Među najzagađenijim gradovima su Bajina Bašta, Zaječar, Vladičin Han, Vranje, Surdulica, Raška, Požega, Pirot, Novi Pazar, Leskovac, Dimitrovgrad, Brus i Bosilegrad, gde je kvalitet vazduha označen kao izuzetno loš.

Zbog ovakvog stanja vazduha, opštoj populaciji se preporučuje umanjivanje fizičkih aktivnosti napolju, dok se osetljivim grupama savetuje da ih u potpunosti izbegavaju.

U mestima kao što su Aranđelovac, Bela Palanka, Bogatić, Jagodina, Knjaževac, Kosjerić, Kruševac, Niš (opština Crveni Krst), Petrovac na Mlavi, Trstenik, Užice, Valjevo, Veliko Gradište i Čačak vazduh je ocenjen kao veoma loš. Stanovništvo ovde treba da razmotri smanjenje napornih aktivnosti na otvorenom, posebno ako osećaju simptome poput bola u očima ili grlu, kao i kašalj.

U ostalim delovima Srbije, vazduh je uglavnom loš, dok je kvalitet vazduha srednji ili prihvatljiv u Apatinu, Mladenovcu, Boru, Kosovskoj Mitrovici, Senti, Sremskim Karlovcima, Subotici i Vršcu.