filteri close
Objavljeno: 28.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/tetep_cs

Znamo da je chia seme zdravo ukoliko ga konzumiramo u hrani. Ali da li ste znali kakve koristi imamo od chia semena, ukoliko ga koristimo na našoj koži?

Dakle, šta je ulje chia semena?

Sasvim bukvalno, ulje Chia  semena je ulje proizvedeno iz semena Chia. Bogato je masnim kiselinama koje ojačavaju kožu, vitaminom B3 i cinkom, što pomaže uu čišćenju i smanjivanju pora. Ono jedno od lakših ulja, tako da brzo se apsorbuje u kožu i ne čini da izgledate kao nauljeno jaje. Da ne pominjemo, chia ulje ima najviši nivo antioksidanata u odnosu na bilo koje drugo ulje, pa ne moramo ni reći koliko je zdravo za nas.
 
Koje su koristi od korišćenja chia ulja?
Može da pomogne u borbi protiv iritacije i UV-oštećenja. Pomaže čak i pri uklanjanju upornih fleka sa kože. Njegova visoka koncentracija omega-3 i omega-6 masnih kiselina, zapravo pomaže u izgradnji kolagena, što je ključno za održavanje mladalačkog sjaja kože. 

Ali oblast u kojoj je chia seme najjače, je hidratacija kože. Visok sadržaj vlakana fizički povlači vodu u kožu, i tako održva nivo vlage, smanjuje vidljivost finih linija i bora i pomaže u suzbijanju suvih delova kože.

Kokosovo ulje - da li je zaista zdravo i kako se pravilno koristi?

Zbog svoje protivupalne snage, chia ulje može brzo da pomogne u otklanjanju nedostataka na koži. Koristite ga kao tretman na licu tako što ćete ga naneti na bubuljice. 

Za sjajnu kosu: Proteini i cink su optimalni minerali za zdravlje kose. Ulje chia semena je puno oba minerala. Nanesite dve do tri kapljice na dlanove i utrljajte duž svoje kose za dodatni sjaj. 

Kao serum za područje oko očiju: chia ulje prirodno zateže kožu, tako da kada se nanese na predeo ispod oka, pomaže u smanjivanju vrećica i oticanja podočnjaka. Blagim potezima nanesite ulje na delove koje želite da tretirate i brzo ćete videti kakvu magiju ovo seme čia.