filteri close
Objavljeno: 17.11.2019. Image source: Pixabay/DanaTentis
300x600

Istina je sasvim suprotna od popularnih mitova, ali nije da je sasvim beskorisno...

Da li i dalje slušate o "čarobnim" svojstvima kokosovog ulja? Da li slušate kako je to "super hrana" koja "leči" sve, podmlađuje kožu i svašta još nešto?

Ipak, istina je nešto drugačija, da ne kažemo potpuno drugačija. Naime, kokosovo ulje je čista mast i jedna je od najgorih stvari koje možete da konzumirate.

Kokosovo i palmino ulje su tropska ulja, koja su u tečnom stanju na sobnoj temperaturi, i ne treba ih koristiti u ishrani. Preporuka je da se konzumiraju biljna ulja koja su hladno ceđena - suncokretovo, od semenki grožđa, maslinovo...

A kako se dobija kokosovo ulje?

Iz jezgra zrelih kokosa, ploda palminog drveta. Ova vrsta biljnog ulja dobija se metodom presovanja ljuske i "mesa" sveže ubranih kokosovih oraha. To je onda devičansko kokosovo ulje, iako na tržištima postoje i rafinisane verzije.

Nutricionistički gledano, kokosovo ulje ima neobičan profil masti. Sadrži vrlo mali procenat polinezasićenih masnih kiselina (oko dva odsto) i vrlo malo monozasićenih masti (oko šest odsto). Većinski procenat masnih kiselina čine zasićene masne kiseline, oko 85 odsto, od ukupnog sadržaja masti kokosovog ulja.

Kokosovo ulje ima 99,5 odsto masti i siromašno je bilo kakvim mineralima i vitaminima, što je karakteristično za većinu ulja. Poznato je, da kokosovo ulje ima nešto vitamina K i E, ali ove količine su zanemarljive i zadovoljavaju manje od jedan odsto naših dnevnih potreba za ovim vitaminima.

Već decenijama studije o visokoj konzumaciji zasićenih masti pokazale su povezanost sa mnogim kardiovaskularnim oboljenjima i drugim vrstama bolesti. Zato, vodeće institucije o hrani i zdravlju ljudi preporučuju do šest odsto zasićenih masnih kiselina na dnevnoj bazi celokupnog unosa kalorija.

Tu mislimo na sve vrste zasićenih masti. Dakle, ako dnevno unosite oko 2.000 kalorija, ne bi trebalo da imate više od 120 kalorija koje dolaze od zasićenih masti. To bi otprilike bilo oko 13 grama zasićenih masti na dan ili jedna kašika kokosovog ulja. Kokosovo ulje zbog visokog udela zasićenih masti nije preporučljivo koristiti u većim količinama svaki dan.

Kao i kod svih namirnica, kvalitet kokosovog ulja potiče iz njene koristi za naše optimalno zdravlje. Zbog visokog sadržaja zasićenih masti, redovna upotreba kokosovog ulja u pripremanju hrane stvara energetski veoma bogate obroke.

Istraživanja stručnjaka su nagovestila da kokosovo ulje ima dobar uticaj na srce i krvne sudove, jača

Ako odlučite da uvrstite kokosovo ulje u ishranu, imajte u vidu da nutricionisti preporučuju i dalju upotrebu visoko-kvalitetnih monozasićenih ulja, kao što su devičansko ili ekstra devičansko maslinovo ulje. Praktične koristi kokosovog ulja su njegova temperaturna stabilnost, te ga možete koristiti u svrhu pečenja na visokim temperaturama.

Pri kupovini obratite pažnju na etikete proizvoda i proverite da li se radi o devičanskom, manje rafinisanom ili potpuno rafinisanom kokosovom ulju.