filteri close
Objavljeno: 16.10.2022. Image source: Foto: Pexels/Mikhail Nilov
300x600

Keto ishrana pomaže da se rešite suvišnih kilograma ali može izazvati i pojavu grčeva u nogama. Evo kako da ih se rešite.

Keto dijeta je način ishrane koji se fokusira na smanjenje ugljenih hidrata uz konzumiranje značajne količine masti i pristojne količine proteina. Zove se keto dijeta jer konzumacija vrlo malo ugljenih hidrata dovodi vaše telo u ketozu, metaboličko stanje koje primorava vaše telo da sagoreva masti kako bi proizvodilo energiju. 

Dok mnogi ljudi pripisuju keto dijeti da im pomaže da žive zdraviji način života, ona ima i nekoliko neželjenih efekata. Započinjanje keto dijete može imati trenutne promene, kao što su nesanica, umor, mučnina i glavobolja, između ostalog, iako one obično nestaju u roku od nekoliko nedelja. Međutim, jedan neželjeni efekat koji je uobičajen kod keto dijete su grčevi u nogama.

Nizak nivo elektrolita i tečnosti izazivaju grčeve

Grčevi u mišićima se javljaju brzo i predstavljaju nekontrolisane kontrakcije jednog ili više vaših mišića. Obično su bezopasni - iako mogu biti veoma bolni - iako mogu dovesti do privremene nepokretnosti dok vaš mišić ne prestane da se kontrahuje u zavisnosti od toga gde se grč pojavi.

Nuspojave keto dijete (i kako da ih predupredite)

Grčevi u nogama se ne razlikuju od drugih grčeva mišića i generalno se javljaju u mišićima listova, iako se mogu javiti i na drugim mestima. Najčešće ih uzrokuje nizak nivo elektrolita i dehidracija. Kada započnete keto dijetu, vaš šećer u krvi i insulin će najverovatnije pasti zbog ograničenja ugljenih hidrata, što će zauzvrat dovesti do toga da više mokrite i gubite više elektrolita. To može dovesti do dehidracije.

Sprečite grčeve u nogama 

Sada kada znate šta uzrokuje grčeve u nogama, prevencija je jednostavan proces. Nažalost, ako na kraju dobijete grč u nogama, nema mnogo toga da se uradi osim istezanja mišića, tople obloke i čekanja da prođe. Trkači i drugi sportisti kažu da brz unos elektrolita može ublažiti grčeve u mišićima, ali grč će možda već biti dok to uradite.

Umesto da se patite sa grčevima u nogama, sprečite ih unapred. Najbolje je da ostanete pravilno hidrirani, što ne samo da će sprečiti grčeve, već će pomoći i kod drugih neželjenih efekata keto dijete, kao što su glavobolja i zatvor. Takođe, konzumirajte dovoljno soli. Dodatno posolite hranu ili jednostavno počnite da svakodnevno pijete činiju pilećeg bujona koja sadrži skoro 600 miligrama natrijuma. Ako to i dalje zvuči kao previše soli, možete početi sa čorbom od kostiju koja ima samo nešto manje od 100 miligrama.