filteri close
Objavljeno: 24.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/Gennaro_Leonardi
300x600

Da li ste ikada razmišljali koliko bakterija razmenite sa osobom sa kojom se pozdravljate, bilo to putem rukovanja, poljupca ili zagrljaja? 

Koliko god da vodite računa, ne postoji adekvatna zaštita od bakterija koje se nalaze svuda oko nas. Naučnici su došli do različitih podataka, nakon što su istraživali količinu bakterija koja se nalazi na rukama aktera istraživanja:

Na samom početku eksperimenta, osoba nad kojom je rađeno israživanje je na rukama imala 176 jedinica bakterija, što se smatra količinom koja ne ugrožava zdravlje ljudi i ne može da utiče na razvoj bolesti. Prosečan broj jedinica bakteriji na osobi koja je koristila gel za pranje ruku ili ih je oprala sapunom je između 100 i 200.

Nakon što se osoba rukovala sa petnaest različitih ljudi, izmerena količina bakterija je bila 48. Profesor Edvard Dž. kaže da je razlog manjoj količini bakterija nakon rukovanja i pranja ruku taj što se "Ponekad se dešava da je broj jedinica bakterija viši nakon što neko opere ruke jer bakterije se ne nalaze samo na površini kože, već i ispod, tako da ako uklonite taj spoljašnji sloj, izloženi ste većem broju bakterija. Naravno, postoji i šansa da su bakterija sa ruku volonterke prenete drugima"

Ovaj podatak je pokazatelj velike migracije bakterija sa jednog na drugog čoveka i upozorenje da se higijena ruku ne posmatra olako. 

Ako je za utehu, količina bakterija na rukama je manja nego količina bakterija u vazduhu oko osobe koja je kinula (500 jedinica). 

5 načina da ojačate imunitet za borbu protiv koronavirusa