filteri close
Objavljeno: 11.06.2021. Image source: Foto: Pixabay/tung256
300x600

Upale uha pored bola mogu izazvati i neočekivane simptome - one koje možda nećete odmah povezati sa ušima.

Dijagnostikovanje upale uha može biti prilično jednostavno: tečnost i gnoj često mogu da pritisnu bubnu opnu, uzrokujući pulsirajući bol, kao i gubitak sluha i odvod tečnosti iz uha. Međutim, nekada to nije uvek tako lako. Evo nekoliko znakova na koje trebate obratiti pažnju:

Vrtoglavica i povraćanje

Naš slušni sistem je odgovoran da nam pomogne da čujemo zvukove oko nas - a takođe je u bliskoj vezi sa našim centrom za ravnotežu. Zbog toga infekcija uha može izazvati vrtoglavicu, mučninu i povraćanje.

Drugi razlog: Vaša infekcija uha može biti povezana sa virusom koji pogađa celo vaše telo.  Može se desiti da prvo možete dobiti virusnu infekciju, a zatim bakterijska infekcija u uhu.

Promene apetita

Mučninu, bol u ušima ili samo onaj običan osećaj slomljenosti kada ste bolesni - sve to može uticati da čak i najukusnija hrana izgledaju nepoželjno. Plus, ako ste imali prehladu koja je dovela do upale uha, to bi moglo uticati na vaš gornji aerodigestivni trakt i otupiti vašu sposobnost da okusite hranu.

Ako osećate svrab, ili zujanje u ušima - proverite da li ih pravilno čistite

Ili ponekad, jednostavno osećate bol dok žvaćete. To je češće ako imate infekciju spoljašnjeg uva. Ali ako je infekcija srednjeg uva dovoljno loša i proširi se spolja, to isto može prouzrokovati bol pri žvakanju hrane.

Groznica

Ako imate groznicu, to je znak da vaš imuni sistem pokušava da se bori protiv infekcije. Iako je ne dobiju svi sa upalom uva, otprilike polovina dece će je dobije. Ako je vaše dete mlađe od 6 meseci i ima temperaturu i druge znake upale uha, poput prekomernog plakanja i uznemirenosti, odvedite ga lekaru. 

Hrkanje i loš zadah

Hrkanje kod dece može biti znak infekcije uha povezane sa otečenim adenoidima, tkivima koja leže na zadnjem delu nosa i pomažu u borbi protiv infekcije. Ali ako se zaraze, mogu da prenesu klice u uši kroz Eustahijevu tubu. Deca sa otečenim adenoidima imaju tendenciju da dišu na usta, što izaziva hrkanje. Hronične upale uha i otečeni adenoidi, takođe, mogu izazvati i loš zadah.

Upala uha nije retka, može biti bolna, ali i ostaviti ozbiljne posledice - ove stvari bi trebalo da znate

Nedostatak pažnje i kašnjenje u razvoju govora

Deca sa infekcijama uha ponekad se čine nepažljivima kod kuće ili u školi. Tečnost koja blokira srednje uho uzrokuje gubitak sluha, pa se čini kao da dete ne obraća pažnju ili jednostavno ignoriše nastavnike i roditelje. Gubitak sluha, takođe, može ometati govor i jezički razvoj deteta. Tipično dvogodišnjak bi trebalo da govori u dve reči i da bude u stanju da sledi komandu u dva koraka. Trogodišnjak treba da bude u stanju da izgovori rečenice od tri reči i da ima rečnik od 200 reči. Dakle, ako vaše dete to ne postiže, razgovarajte sa svojim pedijatrom o tome da li upale uha ometaju njegov razvoj govora.