filteri close
Objavljeno: 13.03.2021. Image source: Foto: Pexel/ Helena Lopes
300x600

Naši kućni ljubimci nam definitivno donose radost - a stručnjaci misle da rade i mnogo više.

Socijalna podrška

Razlog zbog kojeg su životinje dobre za vaše zdravlje sličan je onome zbog čega su ljudi dobri za vaše zdravlje: socijalna podrška. Ljudski odnosi ublažavaju stres i poboljšavaju naše samopoštovanje; odnosi sa našim kućnim ljubimcima rade isto. Interakcije socijalne podrške pokreću oslobađanje oksitocina i smanjenje kortizola, mehanizama relaksacije. Naš mozak na isti način tumači odnose  sa kućnim ljubimcima i stoga aktivira iste hormone.

Zdravije srce

Nedavno istraživanje pokazalo je da su vlasnici pasa fizički aktivniji. Imaju veću šansu da postignu preporučene nedeljne smernice za fizičku aktivnost od 150 minuta. To što šetate zbog kućnog ljubimca, ne samo zbog vas, daje vam dodatnu motivaciju. U stvari, neki lekari predlažu pacijenti sa kardiovaskularnim problemima nabave psa - hodanje umerenog intenziteta jednako je efikasno kao trčanje u snižavanju krvnog pritiska i holesterola.

Da li je zdravo spavati sa ljubicem? Da, ako...

Umirujući dodir

Dokazano je da maženje mačke snižava puls, kao i sistolni i dijastolni krvni pritisak. I što je dublja veza sa životinjom, to je smanjenje stresa veće. U studiji iz 2016. godine koja je upoređivala dobrovoljce u skloništu za spasavanje mačaka i vlasnike mačaka, obe strane su imale smanjene pokazatelje stresa, ali vlasnici su imali još veće smirujuće efekte.

Kontakt sa drugim ljudima

Psi nas prirodno izlažu situacijama u kojima je veća verovatnoća da ćemo se upoznati i stupiti u kontakt sa novim ljudima. Bez obzira da li naletite na drugog šetača pasa na ulici ili započnete razgovor sa nekim na času obuke vašeg šteneta, odmah ćete imati nešto zajedničko. Kućni ljubimci, takođe, omogućavaju drugima da nam se obrate na opušteniji način: Ako vam neznanac priđe bez jasnog razloga, to bi moglo da vas uznemiri. Ali ako stranac dođe da pozdravi vašeg psa, to je prihvatljivije.

Izloženost psima od najranijeg detinjstva umanjuje rizik od šizofrenije

Naš uticaj na ljubimce

Dok vam kućni ljubimci jačaju zdravlje, njihovo  zdravlje i sreća su podjednako važni. Kada se kućni ljubimci teše ili ih mazi njihov vlasnik, smanjuje se njihova anksioznost i stres. To je istina, međutim, samo ako je ljubimac spokojan s vama. Postoji nekoliko znakova ponašanja koji govore kako se zaista osećaju. Sretni kućni ljubimac obično će imati mekano, opušteno telo i dodirivaće vas slobodno, kao kad vam mačka trlja o nogu ili pas nosom dodiruje ruku. 

Znaci nesrećnog, uznemirenog ili uplašenog psa

Rep im je možda spušten ili načuljene uši, a često ćete primetiti i dahtanje, lizanje usana i stresanje. Preporučuje test saglasnosti, koji uključuje kratko maženje vašeg psa ili mačke, a zatim da se povlačete da bi videli da li traži više pažnje ili se udaljavaju od interakcije. Ako zatraže još, onda i njima prija.