filteri close
Objavljeno: 09.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/adamkontor
300x600

Lepo vreme vas mami da provedete mnogo više vremena na otvorenom i pod direktnim sunčevim zracima. Nije dovoljno da štitite kože, morate voditi računa i o zaštiti svojih očiju.

Evo nekoliko bitnih saveta za negu očiju kojih je važno da se pridržavate tokom leta:

1. Nosite naočare za sunce kada ste na otvorenom

Kao što izlazak bez kreme za sunčanje može izazvati opekotine od sunca, izlazak napolje bez sunčanih naočara može izazvati fotokeratitis - opekotine rožnjače od sunca. Ovo stanje nastaje kada je rožnica izložena štetnim UV zracima. Simptomi uključuju suvoću, nelagodu i suzenje očiju. Zbog toga je tokom leta najbolje da nosite sunčane naočare ako ćete vreme provoditi na otvorenom.

2. Stavite naočare za sunce i ako nosite kontaktna sočiva

Iako je nekoliko marki kontaktnih sočiva napravljeno sa UV zaštitom, pokrivaju samo centar oka, a ne i područje oko rožnjače, što znači da ste i dalje podložni oštećenju od sunca ako nosite kontaktna sočiva prilikom izlaska iz kuće. Osim toga, sunce može izazvati suvoću i iritaciju ako nosite kontaktna sočiva bez naočara za sunce. Dodatnu zaštitu postižete nošenjem šešira. Ova obavezna zaštita može smanjiti rizik od štetnog UV zračenja i njegovog uticaja na vaše oči.

Naočare za sunce nisu samo kozmetika, već često neophodna zaštita

3. Važno je nositi i šešir

Dugotrajno izlaganje suncu može dugoročno uzrokovati iscrpljujuće probleme s očima, poput katarakte i makularne degeneracije. Simptomi makularne degeneracije uključuju nemogućnost pravilnog vida. Osim toga, koža oko očiju je izuzetno osetljiva i može biti sklona raku kože ako se ne brinete pravilno i ne štitite oči od štetnog sunčevog zračenja. Kreme za sunčanje mogu biti od velike pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja od sunca. Nošenje sunčanih naočara i šešira može dugoročno spasiti zdravlje vaših očiju.

4. Ako idete na plivanje, nosite naočare za plivanje

Ako planirate da provodite vreme u bazenu, ne zaboravite da ponesete naočare. Hlorisana voda u bazenu, koja može biti puna klica, dugoročno može biti opasna za vaše oči. Sa pozitivne strane, naočare za plivanje će olakšati vaš vid tokom gnurenja.

5. Zaštitite oči dok ste aktivni na otvorenom

Nošenje zaštite za oči nije važno samo za izbegavanje tokom direktnog izlaganja suncu. Trebali biste nositi zaštitu za oči i kada radite na otvorenom, poput košenja travnjaka ili rada u dvoristu, gde postoji rizik da vam nešto upadne u oko i izazove dugotrajne povrede. Uvek nosite zaštitne naočare i drugu zaštitnu opreme kako biste zaštitili oči i lice od potencijalnih povreda.

Povrede oka-šta uraditi prvo?

Nošenje zaštitne opreme za oči  je dobra ideja i ako ćete se baviti sportom u kome postoji opasnost od povrede oka.

Zauzimanje proaktivnog pristupa nezi očiju može mnogo pomoći u sprečavanju problema sa vidom na duže staze.