filteri close
Objavljeno: 21.07.2021. Image source: Foto: Pixabay/Skitterphoto
300x600

Oko je veoma osetljiv organ. Svaki kontakt s njegovom površinom izaziva osetnu nelagodnost, iritaciju, suženje, crvenilo beonjače, a ponekad i bol.

  • Ako je površina došla u kontakt sa stranim telom (trepavicom, prašinom i sl.), možete probati da ga odstranite osporanjem oka ili vrhom čiste i nakvašene tkanine (maramice ili gaze), pazeći da ne povredite oko. Pre toga obavezno operite ruke i okrenite glavu osobe ka izvoru svetlosti, da biste lakše uočili strano telo.
  • Ako ne uspete da odstranite strano telo ili ako se povredili oko ili okolna tkiva, prekrijte povređeno oko suvom sterilnom gazom, vodeći računa da ne pritiskate očnujabučicu. Zamolite unesrećenog da izbegava pokrete očima (ako je potrebno, prekrijte oba oka) i potražite lekarsku pomoć.

STUDIJA OTKRIVA: Predivđanje boje očiju nije tako jednostavno kao što se mislilo

  • Ako se strano telo zabolo u oko, ne dirajte ga, već samo prekrijte oko vlažnom sterilnom gazom, i to oko stranog tela – na taj način ćete ga imobilisati. Zamolite unesrećenog da izbegava pokrete očima (drugo oko možete prekriti suvom gazom da bi ste sprečili nevoljne pokrete koji su mogli pogoršati povredu). Odmah potom potražite lekarsku pomoć.
  • Ako je oko došlo u kontakt s hemijskim proizvodom, pozovite hitnu pomoć. Temeljno isperite površinu oka, vodeći računa da ne kontaminirate i drugo oko (nakrivite glavu na kojoj se nalazi povređeno oko).
  • Ako se strano telo nalazi ispod gornjeg kapka, uhvatite trepavice i povucite kapak nadole, tako da prekrije donji kapak. Kada ga otpustite, trenje između kapaka može biti dovoljno da istisne strano telo. Ako do toga ipak ne dođe, zamolite osobu da uperi pogled nadole. Nežno i pažljivo izvrnite gornji kapak i odstranite strano telo vrhom čiste i vlažne tkanine.
  • Ako se nalazi ispod donjeg kapka, zamoliteosobu da pogleda nagore. Povucite donji kapak nadole i kavama, pa odstranite strano telo vrhom čiste i nakvašene tkanine.