filteri close
Objavljeno: 19.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/ivanovgood
300x600

Ova studija donosi genetsko znanje potrebno za poboljšanje predviđanja boje očiju iz DNK.

Međunarodni tim istraživača identifikovao je 50 novih gena koji utiču na boju očiju u dosad najvećoj genetskoj studiji te vrste. Studija je uključivala genetsku analizu gotovo 195.000 ljudi širom Evrope i Azije.

Ovi nalazi će pomoći da se poboljša razumevanje očnih bolesti kao što su pigmentni glaukom i očni albinizam, gde nivo pigmenta oka igra ulogu.

16 razloga zašto vam se zamagljuje vid - i kako da rešite taj problem

Pored toga, tim je otkrio da je boja očiju kod Azijata sa različitim nijansama smeđe genetski slična boji očiju kod Evropljana u rasponu od tamno smeđe do svetlo plave.

Ova studija se nadovezuje na prethodna istraživanja u kojima su naučnici identifikovali desetak gena povezanih sa bojom očiju, verujući da ih ima mnogo više. Ranije su naučnici mislili da je promenom boje očiju upravljao samo jedan ili dva gena, sa smeđim očima koje su dominirale nad plavim očima.

Ovo je čest simptom korone, a mnogi ga ignorišu

Nalazi su uzbudljivi jer nas dovode korak bliže razumevanju gena koji uzrokuju jednu od najupečatljivijih karakteristika ljudskog lica. Ovo će poboljšati naše razumevanje mnogih bolesti za koje znamo da su povezane sa određenim nivoima pigmentacije.