filteri close
Objavljeno: 05.02.2022. Image source: Foto: Pexel/Gustavo Fring
300x600

Isprobajte ove prirodne lekove za zapušen nos i sinuse i prodišite. 

Zapušen nos može ometati vaše disanje, izazvati glavobolju i držati vas budnim noću.

Dok mnogi ljudi za svoju nelagodnost krive višak sluzi, začepljenost nosa je zapravo uzrokovana upaljenim (otečenim) krvnim sudovima u sinusima.

Kada iritant (poput alergena ili virusa) stimuliše nos, protok krvi se povećava u veliku mrežu sudova koji oblažu nosnu šupljinu. Ovo uzrokuje oticanje nosnih šupljina, što otežava disanje. Ovo oticanje ometa i drenažu i zadržavanje sluzi, dodatno blokirajući protok vazduha.

Zapušenost nosa može biti uzrokovano prehladom, gripom, alergijama, zagađenjem, čak i samo suvim vazduhom. Začepljen nos može biti i simptom COVID-19. Dakle, ako sumnjate da možda imate koronu, obavezno se testirajte i izolujte od drugih dok čekate rezultate.

9 najčešćih uzroka zapušenog nosa i glavobolje

Dobra vest je da bez obzira na uzrok zapušenja, postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete da uradite kod kuće da biste se brzo osećali bolje - čak i bez odlaska u apoteku. I, za razliku od nekih dekongestiva bez recepta, ovi prirodni lekovi neće izazvati nikakve neželjene efekte poput pospanosti ili nervoze.

Ako zapušenost nosa  traje duže od nedelju dana bez poboljšanja, pogorša se nakon poboljšanja i/ili je praćena groznicom, jakom glavoboljom ili bolom u licu, obratite se svom lekaru. Možda imate bakterijsku infekciju koja zahteva upotrebu antibiotika

1 Ovlaživač vazduha

Pokretanje ovlaživača vazduha u vašem domu ili kancelariji je jednostavan i efikasan način za smanjenje nazalne kongestije. Udisanje vlažnog vazduha pomaže u smirivanju nadraženih nazalnih tkiva, smanjuje upalu sinusa i razređuje sluz.

2 Istuširajte se toplom vodom

Da li ste ikada primetili da kada ste prehlađeni, tuširanje može učiniti da se osećate kao nova osoba? Razlog je u tome što udisanje pare smanjuje bol u sinusima i pritisak tako što pomaže u oticanju sluzi. Ovo može pomoći da se vaše disanje vrati u normalu, barem na kratko.

Takođe možete udisati paru iz tople vode iz posude. Jednostavno zagrejte vodu, stavite peškir preko glave i nagnite se nad posudu i dišete. Pazite da se ne približite da vas para ne bi opekla. 

3 Probajte prirodne dekongestive

Ako se borite sa zapušenim nosom koji je posledica prehlade, unos dodatnog vitamina C može vam pomoći da prevaziđete simptome i da se brže osećate bolje.

Što se tiče zapušenosti nosa usled alergije, iskoristite đumbir. Popijete šolju čaja od đumbira kako biste olakšali zapušenost uzrokovanu alergijama.

4 Stavite toplu oblogu

Ako imate glavobolju ili bol u sinusima kao rezultat zagušenja, pokušajte da stavite topli oblog direktno na nos i čelo. Ovo može pomoći u ublažavanju upale i pritiska u nosu i olakšati vašu nelagodu.

Možete jednostavno natopiti peškir toplom vodom, iscediti višak, zatim ga staviti preko nosa, obraza i čela. Pokušajte da ovo primenjujete 20 minuta i ponavljajte onoliko često koliko vam je potrebno.

5 Povećajte unos tečnosti

Iako neće pružiti trenutno olakšanje, unos puno (bezalkoholne) tečnosti i održavanje hidratacije pomoći će da se razblaži sluz u nosnim šupljinama, što će olakšati otčepljenje zagušenih sinusa.

6 Promenite navike spavanja

Kao što svako sa začepljenim sinusima može potvrditi, zagušenje se često pogoršava noću. Jedan ključni razlog: kada ležite na leđima, gravitacija dovodi do toga da se sluz nakuplja ili vraća umesto da se izlazi napolje.

Da biste rešili problem, stavite dodatni jastuk ili dva ispod glave, tako da gravitacija može da radi za vas, a ne protiv vas. Da biste razblažili sluz i podstakli je da se ocedi, pustite ovlaživač vazduha sa vaše strane kreveta.