filteri close
Objavljeno: 14.03.2022. Image source: Foto: Pixabay/Couleur
300x600

Svi znaju da je šargarepa zdrava, ali da li ste znali da je još bolja kada se konzumira kao sok? 

Otkrivamo vam sedam ključnih razloga zašto da da svakog dana popijete čašu soka od šargarepe.

1. Poboljšava varenje

Sok od šargarepe je poznat po visokom nivou vlakana, koja mogu da unaprede pravilnost i poboljšaju varenje. Nutricionisti kažu da je dobar izbor za svakoga ko pati od dijareje jer je pun kalijuma, kod sindroma iritabilnog kolona i stomačnih tegoba – pa čak i za mamurluk. Jedna veliku čaša ovog soka nakon gripa ili mamurluka sa kombinacijom limuna, đumbira, dve pomorandže i šake kelja je odličan izbor. Još jedna stvarna korist soka od šargarepe je da visoki nivoi alkalnih jedinjenja mogu ublažiti simptome gorušice.

2. Štiti zdravlje očiju

Tri ključna hranljiva sastojka – beta karoten, lutein i zeaksantin – koje šargarepa sadrži dokazano značajno poboljšavaju zdravlje očiju. Istraživanja pokazuju da bez beta karotena (forma vitamina A) mogu nastati različiti oblici očnih poremećaja. U stvari, kaže se da je nedostatak vitamina A glavni uzrok slepila koje se može sprečiti širom sveta. Iako postoji mnogo načina na koje možete povećati unos ovog vitamina, šargarepa je dobro rešenje za početak. Posebno jer nutricionisti i dijetetičari tvrde da samo jedna šolja seckane šargarepe obezbeđuje 400% vaših potreba za vitaminom A. 

3. Pruža visok izvor antioksidanata

Kao što je gore pomenuto, sok od šargarepe je pun karotenoida, ali je takođe prepun antioksidansa i vitamina C, od kojih oba imaju koristi za imuni sistem pomažući u odbrani tela od oštećenja slobodnih radikala, štetnih bakterija, virusa i upala. Ni tu se ne zaustavlja – neki stručnjaci tvrde da je sok od šargarepe jedan od najvećih prirodnih izvora karotenoidnih fitokemikalija za koje se kaže da sprečavaju oštećenje DNK i mutaciju ćelija. Sok od šargarepe je odličan izvor minerala i čak može da podstakne čišćenje jetre. Iako ne postoje čvrsti i brzi dokazi da je sok od šargarepe rešenje za sve ozbiljne bolesti, svakodnevno ispijanje čaše soka od šargarepe sigurno ne može da škodi.

4. Jača imunitet

Većina nas ionako ima ishranu sa niskim sadržajem karotenoida, tako da nam pojačavanje može koristiti mnogo više nego što pretpostavljamo. Zahvaljujući drugim svojstvima soka od šargarepe koji jačaju imunitet, on takođe može da deluje u borbi protiv infekcija i štetnih bakterija. Ova svojstva se mogu pripisati njegovom beta-karotenu, koji se u telu pretvara u hranljivi vitamin A.

5. Održava dobro oralno zdravlje

Možda zvuči čudno, ali mnogi zubari šargarepu preporučuju za borbu protiv karijesa. To je zahvaljujući keratinu koji napada plak koji sadrži, kao i vitaminu A, koji je ključan za jačanje delikatne zubne gleđi. Sve u svemu, to je odlična opcija za grickanje između obroka, posebno kada želite zdravu opciju koja će vas istovremeno i zasititi. 

6. Pomaže zarastanje rana

Karotenoidi i vitamin C su dobro poznati po svojim lekovitim svojstvima, a sok od šargarepe je bogat izvor i jednog i drugog. Iako neće potpuno izlečiti kožne problema, može pomoći u njihovom smirivanju, kao što su osip, psorijaza i bilo koje upale kože. Takođe je dokazano da povećavaju vašu sposobnost bržeg zaceljivanja i brze borbe protiv infekcije.

7. Poboljšava zdravlje mozga i kognitivne funkcije

 Iako je još potrebno više istraživanja, postoje neki dokazi koji pokazuju da sok od šargarepe može biti od koristi za zdravlje našeg mozga i odbraniti se od kognitivnog pada. Jedan od razloga za to je u sposobnosti šargarepe da smanji oksidativni stres u mozgu, što zauzvrat može vremenom oslabiti kapacitet nervnih signala i oštetiti esencijalne ćelije. Visoki nivoi kalijuma koji se nalaze u soku od šargarepe takođe smanjuju rizik od moždanog udara - ali opet, potrebno je više istraživanja o tome.