filteri close
Objavljeno: 06.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/geralt
300x600

Juče je u Pirotu M. M (55) ubio svoju bivšu partnerku (47) hicem iz pištolja dok je kupovala voće!

Ivana Perić, terapeut i koordinator u "SOS Ženski centar" iz Novog Sada komentarisala je za "Blic" femicid koji se u nedelju desio u Pirotu kada je muškarac iz vatrenog oružja usmrtio bivšu suprugu na ulici naočigled prolaznika.

Porast femicida i porodičnog nasilja

Ona ističe da u Srbiji u proseku godišnje bude između 30 i 40 ubijenih žena, uključujući i devojčice, i da je to visoka cifra s obzirom da smo tek na početku trećeg meseca u godini.

- Jezivo je i neprihvatljivo svako ubistvo. Mi smo pre par meseci imali slučaj ubijanja ženskog deteta, i sada smo opet imali taj slučaj kada je očuh ubio žensko dete od 2 godine. To je sad već alarmantno. Ja kao terapeut i neko ko se dugo bavi temom nasilja sam veoma skeptična po pitanju mentalnog zdravlja i društvenog okruženja u kom živimo - kaže Perić za Blic.

Prema njenim rečima, porast nasilja nad ženama i femicida je odraz stanja mentalnog zdralja društva u Srbiji.

Perić je za "Blic" ukazala da je broj prijava nasilja nad ženama godinama identičan, međutim promena je da je porast broja mladih devojaka od 20 i više godina koje prija vljuju da su pretrpele nasilje od muškaraca.

- Iz godine u godinu je situacija slična, s tim što se nama sve više javljaju mlađe žene. Pre par godina je prosek žena koje su nam prijavljivale naseilje bio 30 i na dalje, a u poslednjih godina taj sve više žena koje prijavljuju nasilje ima 20 i više godina.

Šta je "meduza roditeljstvo" i kako da znate da li ste i vi takvi?

Izvor: Blic, Medik