filteri close
Objavljeno: 15.06.2024. Image source: Medik
300x600

Simptomi mogu biti uznemirujući, lekarka sve objasnila

U Srbiji su trenutno prisutne različite virusne i bakterijske infekcije, koje su dodatno intenzivirane promenljivim vremenskim uslovima. Od početka juna, u grupama dece zabeležena je epidemija bolesti usta, šaka i stopala, poznatije kao "američki virus".

Ima li razloga za brigu?

Doktorka Ivana Begović Lazarević ističe da situacija nije toliko alarmantna. Ona objašnjava da se radi o tipu koksaki A virusa, odnosno enterovirusa koji se najčešće pojavljuje kod dece.

"Nije strašna situacija, imamo odličnu komunikaciju sa predškolskim ustanovama. Na dnevnom nivou smo sa njima u komunikaciji. Od početka juna do sada su registrovane četiri epidemije u kojima je ukupno obolelo 26 dece. Znači, nije tako strašno. Imali smo jednu epidemiju tokom prethodnog meseca, u maju, gde je obolelo devetoro dece", rekla je ona za RTS.

Simptomi bolesti usta, šaka i stopala se javljaju nakon inkubacionog perioda od 3 do 5 dana i obuhvataju povišenu telesnu temperaturu, gušobolju, promene u ustima nalik aftama, kao i promene na šakama i stopalima u vidu sitnih mehurića koji pucaju i pretvaraju se u kraste.

Visoka temperatura i bolovi mogu dovesti do toga da deca odbijaju hranu i tečnost, što može rezultirati dehidracijom. Zbog toga je važno obratiti pažnju na unos tečnosti kod dece kako bi se izbegla dehidracija.

"Dok simptomi traju, deca su zarazna i nakon što simptomi prestanu još nekoliko dana. Bolest se prenosi respiratornim kapljicama i orofekalnim putem, što znači da je važno održavati ličnu i opštu higijenu kako bi se sprečilo širenje infekcije", upozorava doktorka.

Simptomi virusa BRNU obuhvataju:

- često odbijanje obroka,

- kašastu stolicu kod male dece,

- povišenu telesnu temperaturu do 38 stepeni,

- povremenu glavobolju,

- bol u grlu,

- ospice koje liče na plikove na šakama, stopalima i u ustima koje se javljaju drugog ili trećeg dana bolesti.