filteri close
Objavljeno: 21.11.2022. Image source: Unsplash
300x600

U susret danu borbe protiv HIV-a i side

Povodom Evropske nedelje testiranja, i u susret 1. decembru - Danu borbe protiv HIV-a i side, u Studenstkoj poliklinici u Beogradu počinje besplatno, anonimno i dobrovoljno tetsiranje.

Kako su najavili u Centru za savetovanje i testiranje, danas počinje besplatno testiranje za studente i građane koje će trajati do 25. novembra 2022. godine. Takođe će 1. i 2. decembra svi studenti i građani moći besplatno da se testiraju u Studentskoj poliklinici u periodu od 8 do 18.30 časova, u Prote Mateje 29.

"Test bi trebalo da uradi svako ko je imao bilo kakav rizik vezan za nebezbedne i nezaštićene seksualne odnose. Naravno i svi oni koji često imaju takve rizike. Ukoliko na vreme otkrijemo HIV infekciju možemo da prepišemo terapiju koja je efikasna i treba reći da nije da se sa HIV-om živi već se sa HIV-om stari", rekla je dr Mila Paunić epidemiolog u studentskoj poliklinici u Beogradu.

Ističe da je jako važno na vreme započeti terapiju, osoba će dugo i produktivno živeti, a neće biti infektivna za onoga koga voli i za osobe sa kojima ima seksualne odnose.

"Testiranje može da bude potpuno anonimno, a ko želi može da ponese ličnu kartu na uvid. Želimo da pomognemo osobi koja ima stres ili strah da se rastereti. Dobro je doći u Savetovalište i razgovarati jer mi ovde razumemo svaki rizik. Ljudi to podele sa nama", istakla je dr Paunić.

Izvor: RTS