filteri close
Objavljeno: 30.06.2022. Image source: Pixabay
300x600

Do kraja leta više hiljada pozitivnih dnevno, ali ne i velika smrtnost

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovan još 921 slučaj koronavirusa, a preminula je jedna osoba. Ukupno je testirana 7.441 osoba, a broj pacijenata na respiratorima je deset.

Podsećamo da je na koronavirus je juče bilo pozitivno 876 osoba, dok preminulih nije bilo. Testirano je 7.490 osoba. Pomoću respiratora je disalo njih sedmoro.

Do kraja leta se, prema rečima virusologa, očekuje i do nekoliko hiljada novootkrivenih dnevno, pa zdravstveni stručnjaci apeluju na građane da se vakcinišu, a hronično oboleli i stariji od 65 godina, da što pre prime četvrtu dozu vakcine protiv kovida-19, jer su, ponovo oni, na udaru novog, sedmog talasa zaraze.

Prvu, drugu, treću i četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa, moguće je dobiti u svim domovima zdravlja, a u Beogradu, osim u primarnim zdravstvenim ustanovama, radi i vakcinalni punkt u tržnom centru "Galerija", od 12 do 20 sati svakoga dana.

"Građani koji pate od hroničnih bolesti, kao i svi stariji od 65 godina, trebalo bi da prime četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa. Mlađe osobe koje su vakcinisane sa tri doze, ne moraju da primaju i četvrtu, jer oni i ako se zaraze neće imati simptome ili će biti izrazito blagi. Prema poslednjim informacijama, u kovid bolnicama uglavnom leže starije osobe, najosetljivija grupa građana. Očekujemo u narednih nekoliko meseci veliki skok novozaraženih, ali ne i veliku smrtnost od kovida", objašnjava za Nova.rs virusolog dr Aleksandra Knežević, sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

"Neophodno je da građani ponovo počnu da nose maske i zaštite se. Maske se moraju nositi u gradskom prevozu kad je gužva, kao i na svim manifestacijama na kojima je veliki broj ljudi. Na vrućinama svi izbegavaju da nose masku, ali moraju da shvate da će ih ona spasiti virusa. Atmosfera u našem društvu je previše opuštena, niko više ne razmišlja o koroni, maske ne nose ni u apotekama, domovima zdravlja, čak ni u bolnicama ne poštuju ovu meru, što je nedopustivo" naglašava dr Knežević.

Kroz sedmi talas koronavirusa koji je pred nama, najbolje će proći oni koji su već preležali kovid, ali su i vakcinisani.

"Zvanični stav zdravstvenih vlasti je da četvrtu dozu treba da prime stariji od 65 godina i hronični bolesnici. Svakako će najbolje proći oni koji su preležali virus, ali su i naknadno vakcinisani. Problem sa onima koji ‘zakače’ svaki soj virusa, a odbijaju da se vakcinišu, je što svaka epizoda zaraze dodatno narušava zdravlje. Onaj ko je imao infekciju vuhanskim sojem, pa se dodatno prošlog leta zarazio deltom, pa onda u januaru omikronom 1, sad može da se zarazi omikronom BA.5, najnovijim sojem, a svako obolevanje progresivno povećava rizik od oštećenja organa. Nova varijanta kovida BA.5 dovodi do blage kliničke slike, ali postoji opasnost od oštećenja krvnih sudova sve od potkolenice do mozga" objašnjava dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Vakcinacija u domovima zdravlja
Nakon što su vakcinalni punktovi na Beogradskom sajmu zatvoreni, četvrta doza, ali i sve ostale doze vakcine protiv koronavirusa, mogu se primiti u domovima zdravlja, ali i u TC Galerija u Beogradu.
"Svi vakcinalni punktovi rade u domovima zdravlja, a i u TC Galerija građani svakoga dana od 12 do 20 sati mogu da se vakcinišu. Interesovanje za vakcinu je veoma nisko u poslednjih nekoliko meseci, međutim sad očekujemo drastičan skok novozaraženih, pa tako i veće interesovanje za vakcinu. Za vakcinaciju im nije neophodna zdravstvena knjižica, već samo lična karta, a mogu se vakcinisati i strani državljani. Ovaj virus ne pokazuje svoj sezonski karakter, već je aktivan tokom cele godine, pa moramo uvek biti na oprezu" kaže za Nova.rs dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i nekadašnji koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.

Izvor: Medik, Nova.rs