Bob je "čarobno" zrno, koje nas hrani i čini čuda po naše zdravlje već hiljadama godina!
Bogat vitaminima, kalijumom, belančevinama...
Stara indoevropska mahunarka – bob, pozitivno utiče na zdravlje organizma, jer sadrži obilje vitamina, minerala, belančevina i dijetalnih vlakana.
Interesantno je da se gaji već 5.000 godina i pominje u bajkama i legendama mnogih zemalja, gde često ima ulogu čarobnog zrna za koja su vezana razna čuda.
Mahunarka krupnog zrna - bob, veoma je bogata rastvorljivim biljnim vlaknima, bitnim za dobru crevnu peristaltiku, kao i za održavanje šećera i holesterola u krvi u normalnim okvirima.
Lekovita svojstva đurđevače, odnosno majske kolobarnice, poznata su vekovima
Od vitamina posebno je bogat vitaminom K, koji je bitan za distribuciju kalcijuma u organizmu, vitaminima B grupe i vitaminom A, a od minerala fosforom važnim za funkcionisanje mozga, gvožđem i kalijumom.
Kalijum je bitan za pravilan rad srca, manjak može dovesti do razdražljivosti, nepravilnog rada srca ili povišenog pritiska. Ali, i višak kalijuma može da bude problematičan, pa zato lekari radije savetuju korišćenje namirnica bogatih kalijumom, kao što je bob, iz kojih se on na prirodan i postepen način resorbuje u organizam.
Bob predstavlja bogat izvor biljnih belančevina, koje sadrži u razmerama od 20 do 40 posto u svom zrnu.
"Hrana za sirotinju" je hranljiva, zdrava i puna proteina!
Posebno je bogat aminokiselinom L-dopa, koja je prethodnik dopamina. Kada se unese oralno, ova aminokiselina se transportuje u mozak gde učestvuje u sintezi dopamina.
Ovo je posebno bitno za obolele od Parkinsonove bolesti, jer njihov organizam slabo proizvodi dopamin.
Zbog visokog sadržaja vlakana, bob daje osećaj sitosti, reguliše probavu i nivo holesterola u krvi i jača imunološki sistem.
Hrana kao lek: Žitarice protiv tuge, spanać protiv apatije!
Odlikuje se antikancerogenim i antioksidativnim dejstvom. Povoljno deluje u slučaju anemije, umora, pada energije, depresije i hormonskih problema.
Interesantno je da se ova mahunarka, jedna od najstarijih, gaji već 5.000 godina. Pominje se u bajkama i legendama mnogih zemalja, gde često ima ulogu čarobnog zrna za koja su vezana razna čuda.
Izvor: Medik, RTS