filteri close
Objavljeno: 25.08.2020. Image source: Pixabay/Josch13
300x600

Vrlo zdrava i ukusna pečurka, sa brojnim dobrobitima

Izrazito je bogata proteinima i vitaminima, biljnim mastima, belančevinama, mineralima, sadrži sve esencijalne aminokiseline, kao i antikancerogenu supstancu kalvacin.

Zbog načina na koji raste, formiranja krugova - vilinih kola, dugo je izazivala strah među ljudima.

Zbog karakterističnog ukusa pečurke su omiljene na trpezama mnogih naroda, a njihova lekovita svojstva poznata su vekovima.

OVOM hranom se podmladite! Verovatno je već imate u frižideru

Iako lekovite pečurke uglavnom rastu na prostorima Dalekog istoka, ima ih i kod nas, a jedna od najrasprostranjenijih je đurđevača ili majska kolobarnica (Calocybe gambosa), koja sadrži antikancerogenu supstancu kalvacin.

Hranljiva vrednost ove vrste pečurki je velika. Izrazito su bogate proteinima i vitaminima, pre svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom, sadrže sve esencijalne aminokiseline.

Bogate su i biljnim mastima, belančevinama, mineralima - fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom.

Da li je surutka deo vaše ishrane? Ako nije, trebalo bi da bude jer je prava RIZNICA

Đurđevača ili majska kolobarnica deluje kao antioksidant i ima povoljno dejstvo kod Alchajmerove bolesti, poremećenog metabolizma, osteoporoze, impotencije.

Ovaj šumski plod je vrlo važan za normalan rast, poboljšava koncentraciju i pamćenje, reguliše poremećeni metabolizam, pomaže kod neplodnosti, nervoze i depresije.

Klobuk  ove vrste pečuraka je širok četiri do 10 centimetara, konveksan, bledožute boje, debeo, mesnat. Listići su bledi i tanki.

Lekar savetuje: Kako da izlečite anemiju PRIRODNIM putem

Stručak je visine pet do osam santimetara, bele boje, cilindričnog oblika, vlaknast i pun. Meso je belo i dobrog ukusa. Važno je napomenuti da ova gljiva ima izuzetan miris.

Đurđevača raste na livadama, uz rubove šuma. Pojavljuje se već u rano proleće i u nekim krajevima raste sve do jeseni.

Neretko se dešava da na livadama osvanu čudni, neobjašnjivi krugovi i polukrugovi. Prema narodnom verovanju, tvorci ovih zagonetnih crteža su niko drugi do natprirodna bića - vile, prelepe devojke koje se noću sastaju na pustim mestima i igraju kolo.

Kao da ih nije bilo dovoljno do sad! NOVI rizici brze hrane

Međutim, nauka je dokazala da su takozvana vilina kola zapravo staništa đurđevače, koja vrlo čestu raste u krugovima.

Na kraju, ne zaboravite: stručnjaci savetuju da treba biti oprezan i preporučuju samo dobrim poznavaocima da idu u berbu.To važi za sve pečurke.