filteri close
Objavljeno: 06.08.2020. Image source: Unsplash/Walter Otto
300x600

Stvar je u ishrani, ovo je detaljan vodič

Malokrvnost ili anemija sve je češća boljka u modernom dobu.

Prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije je za RTS-ovu emisiju Ordinacija objasnio koji parametri su bitni i kako ih podići na prirodan način.

"Hemoglobin zamislite kao brodić sa jedrom – jedro je gvožđe, brod je hemoglobin, a na njemu se nalaze četiri mornara, to su četiri kiseonika. Oni plove po moru, to je krv. Vi ćete imati problem anemije šta god se desilo da li sa čamcem, jedrom ili mornarima. Kada se desi najgori scenario da vam je more bez daška vetra, gusta krv, mornara nema jer kiseonik ne može da stigne i loš čamac, vaša ćelija nema energiju i svaki organ propada", slikovito je objasnio doktor Čubrilo.

OVO treba jesti posle treninga

On je istakao da na osnovu parametara posle urađenih rezultata, lekari mogu da znaju da li neko unosi dovoljno gvožđa, folne kiseline, B vitamina i na osnovu toga se određuje terapija.

"Nije dobro da gvožđe bude niže niti više u odnosu na referentnu vrednost, ali je mnogo opasnije kada je više jer povišeno gvožđe je kao da ste pojeli ekser, a on rđa. Suštinski, gvožđe ima hemijsku sposobnost da privlači sa tkiva elektrone i da pravi kao u siru rupe, tako da gvožđe u krvi - sve što je preko 15 je visoko".

Sigurno i vi već znate ili ste čuli od nekoga da anemične ljude često boli glava.

"Gvožđe nije samo deo hemoglobina, ono je deo i enzima koji detoksikuje jetru, tako da glava boli u anemiji zbog toga".

Maline su ukusne, čuvaju zdravlje, osvežavaju i mogu se koristiti na MNOGE načine

Iako se danas na tržištu mogu naći brojni suplementi koji bi mogli da pomognu u lečenju anemije, doktor kaže da nije za to.

"Ja sam protivnik suplemenata teških metala jer su teški metali hrana za virusa, bakterije, gljivice, sve patogeno".

On smatra da je bolje na prirodan način, uz pomoć hrane, regulisati nivo gvožđa u krvi. Prvo što će vam stariji preporučiti da biste povećali nivo gvožđa je jedenje jabuke u koju su bili zabodeni ekseri.

"To ima smisla, i to što zarđaliji, oksidovaniji ekser, on će više da pusti u telu. Važno je i da jabuka bude kisela zbog vitamina C koji će da pretvori gvožđe u aktivni oblik. Ne treba to često raditi zbog metala, ali da kada je kritično".

Osim toga, savetuje da džigerica bude na jelovniku barem jednom u 15 dana.

"Zdrava je, ima puno vitamina B, proteina, gvožđa. Ti jetreni proteini su dobri jer pomažu u proizvodnji hemoglobina, ne treba je samo praviti sa masnoćom".

Evo kako da pobedite CELULIT i osigurate da se više ne vraća

Kada je reč o jajima, preporučuje ih onima koji imaju dobar sistem za varenje.

"Žumance je dobar izvor gvožđa, tako da je kombinacija vitamina B i gvožđa je odlična, posebno za decu. Pazite samo ako deca reaguju na jaja, nadimaju ih, treba smanjiti. Najbolje je jesti jaja sa kuvanim povrćem, ne sa hlebom, majonezom jer je otežano varenje proteina iz belanca i onda on ne može da se iskoristi".

I cvekla popravlja stanje u krvi, kao i stanje jetre, povećava funkciju jetrenih ćelija, te je doktor preporučuje.

"Gvožđe iz cvekle je jako korisno, kombinacija cvekle i kisele jabuke, gvožđe i vitamin C da se aktivira gvožđe iz cvekle", objašnjava dr Čubrilo.

Limun je, kaže doktor, strašno dobar stimulans jetre, tako da preporučuje da ga malo nakapate na meso kada jedete, a i za borovnice ima samo reči hvale.

"Borovnice su fantastične, dobro se vare, ne zahtevaju enzime, najbolje se bore protiv virusa. U kombinaciji sa spanaćem, keljom, zelenom salatom, to je fantastična salata, može i malo nara da se doda. To je najbolji protiv virusni prehrambeni suplement, sprečava rast virusa i omogućava da se creva ne upaljuju".

12 razloga da uvrstite KAPAR u svoju ishranu!

Ovaj stručnjak dodaje da i susam sadrži dosta gvožđa, a podelio je i recept za kašasti sok koji možete da napravite kod kuće - jedna kafena kašika susama sa deset badema i dve kašike borovnica sa vodom, pomešajte da dobijete gusti sok.

Iako kakao sadrži dosta gvožđa i polifenola, doktor kaže da ga ne treba uzimati posle obroka ili sa drugom hranom.

"Ne bi mi to bio napitak posle ručka, nego bih ga uzeo kao užinu jer sprečava apsorpciju gvožđa iz drugog jela".

Spanać, blitva i ostalo zeleno povrće je takođe dobro za podizanje nivoa gvožđa, "a omraženi krompir je jedan od glavnih boraca protiv virusa, samim tim jedan od glavnih za očuvanje gvožđa".

Ova hrana prirodno je bogata cinkom

Kada je reč o namirnicama koje ne treba kombinovati, dr Čubrilo ističe da ne bi trebalo, recimo, mleko kombinovati sa spanaćem jer ono sprečava apsorpciju gvožđa.

Doktor kaže da je uvek radije za to da se na prirodan način izleči anemija, pomoću namirnica, a da suplementima treba pribeći "jedino kada dete ili osoba ima baš jaku anemiju i treba brzo da je podignemo, a nemamo ekser i jabuku".

Izvor: RTS