filteri close
Objavljeno: 04.08.2020. Image source: Pixabay/PublicDomainPictures
300x600

Brojne su blagodeti divne maline

Osim što su ukusne, maline su i izuzetno zdrave. Brojnim ispitivanjima utvrđeno je da se svi delovi biljke mogu upotrebljavati za terapiju bolesti.

Preporučuju se za regulisanje pritiska, snižavanje šećera u krvi, stimulisanje rada creva, protiv crevnih i želudačnih infekcija, kod lečenja ekcema i sprečavanja umnožavanja malignih ćelija.

Jedna od stvari po kojima je Srbija zasigurno prepoznatljiva u svetu je i gajenje malina (Rubus idaeus).

Breskve, kraljice leta: Ukusne, zdrave, osvežavaju i čuvaj zdravlje

Malina je veoma cenjena širom naše planete, kao dragocena voćka u prehrambenoj industriji. Međutim, sve više nalazi svoje mesto i u medicini, kao i u kozmetici.

U sebi sadrži šećere (glukozu, fruktozu, saharozu), organske kiseline (elaginsku, jabučnu, limunsku, salicilnu), etarsko ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E.

Zbog svega navedenog, malina se u mnogim zemljama koristi za lečenje dijareje i ekcema, a ekstrakt iz ploda deluje protiv virusa.

Evo 12 razloga da uvrstite KAPAR u svoju ishranu!

Ekstrakt takođe aktivira i pankreas da luči insulin, zbog čega je dobar za snižavanje šećera u krvi.

 U poslednje vreme sve više se istražuje i delovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u semenkama ovog voća sprečava umnožavanje ćelija raka.

Istovremeno sprečava oštećenje DNK i ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma.

Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, svakodnevno u organizam treba unositi po 130 grama ovog voća, savetuju stručnjaci. Naravno, u terapijskom smislu ne može da zameni lek, ali može da deluje preventivno.

Lubenica osvežava, gasi žeđ i poboljšava miris tela

Tradicionalna medicina odavno preporučuje da se maline jedu, jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

Plod ovog voća posebno je delotvoran kod masne kože, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja i za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu.

Bogatstvo vitaminom C i elaginskom kiselinom obezbeđuje hemijski i mehanički piling, a služi i kao sredstvo za "čišćenje fleka" na koži.

Čaj od lista maline takođe se koristi za ispiranje usne duplje koja je pod upalom, kao i za upaljeno ždrelo.

Ovaj čaj je delotvoran i za zaustavljanje dijareje, a dobri poznavaoci tvrde da je savršena zamena za indijski, gruzijski i ruski čaj.