filteri close
Objavljeno: 04.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/skeeze
300x600

Da vam ne bi propao sav trud

Da sav trud koji ste uložili vežbajući ne bi pao u vodu, posle fizičke aktivnosti morate jesti! Nakon što se osvežite vodom ili sveže ceđenim sokom pomorandže, najkasnije dva sata posle treninga navalite na banane, koštunice, suvo voće ili ananas, poručuju stručnjaci.

Telo koristi mnogo energije tokom vežbanja. Ukoliko najkasnije 60 do 120 minuta nakon tako velikog fizičkog napora ne unesete hranu, upozoravaju stručnjaci, mišići se neće regenerisati pravilno i sav vaš trud biće uzaludan.

Iako će čak i veoma mala količina bilo koje hrane, uneta petnaestak minuta nakon treninga, podmiriti osnovne potrebe organizma, nutricionisti i fitnes eksperti izdvojili su neke namirnice kao posebno korisne.

Koji napitak posle treninga? NIJEDAN! Uzmite bananu!

Budući da ste se propisno preznojili, najpre zgrabite čašu vode. Ako to nije bilo dovoljno da utolite žeđ, sveže ceđen sok od pomorandže doći će kao spas.

Osim vitaminom C, telo ćete snabdeti u tom trenutku preko potrebnim kalijumom. Reč je o važnom elektrolitu koji organizmu pomaže da izbalansira nivo tečnosti.

Posle naporne fizičke aktivnosti banana će svojim „dobrim" ugljenim hidratima obnoviti rezerve glikogena koji je zadužen da „popravi" oštećene mišiće.

Parola "vežbanjem do zdravijeg života" ne poznaje godine!

Količina kalijuma koji ima ovo voće takođe nije za zanemarivanje.

Suvo i koštunjavo voće odličan je izbor kada ste u žurbi. Pregršt, pa čak i manja količina opskrbiće telo brzo i proteinima i ugljenim hidratima.

U obzir dolazi sve: od klasičnog oraha, lešnika, suvog grožđa, preko badema i indijskog oraha, pa sve do suvih smokvi, kajsija, aronije.

Ono što treba da znate ako vežbate: Elementi dobrog treninga

Onima koje žele da se otarase suvišnih kilograma nutricionisti često preporučuju ananas.

Tajna ove tropske poslastice je bromelin koji „topi" masnoće, ali je odličan i za vežbače jer je dokazano da je odličan saveznik u borbi protiv upala, modrica, istegnuća i otoka.

Takođe, slasni žuti kolutovi bogati su vitaminom C, ključnom komponentom procesa regeneracije tkiva.