filteri close
Objavljeno: 08.06.2020. Image source: Pixabay/ArtTower
300x600

Treba vežbati i u trećem dobu, prema mogućnostima

Manje naporne vežbe za održavanje kondicije i povećavanje snage i balansa preporučuju se i starijim osobama kako bi što duže ostali samostalni. Takođe, umerenim i usmerenim treningom, osim fizičke kondicije, poboljšava se i stanje duha.

Stručnjaci procenjuju da će 2050. godine u Nemačkoj živeti 30 miliona ljudi starijih od 60 godina kojima bi trebalo omogućiti da što duže budu samostalni, u čemu bi u velikoj meri mogao da im omogući posebno osmišljen sportski program.

Starijima se preporučuju manje naporne vežbe za održavanje kondicije i vežbe za povećavanje snage i balansa.

Ne samo da ne postoji prerano, deca treba što pre da počnu da vežbaju!

Oni koji već redovno vežbaju ističu da im fizička aktivnost veoma koristi i da bi svima preporučili da počnu da vežbaju.

Upravo to je suština trening programa "Fit za 100" koji je razvio nemački Sportski univerzitet iz Kelna.

Dvosatnim vežbanjem tokom nedelje, stariji bi trebalo da postanu dovoljno "fit" za svakodnevicu.

Ustajanje, penjanje uz stepenice, šetnja, ali i samostalna briga o svakodnevnim potrebama tako postaje lakša.

Fitnes: 9 najboljih namirnica za aktivan život

Program je precizno osmišljen, nije reč o dva sata bilo kakvog kretanja, već upravo ciljanog treninga, objasnio je za nemački državni radio "Dojče vele" Frank Nider sa Sportskog univerziteta.

"Kada treniramo samo jednom nedeljno, onda ne možemo znatno da poboljšamo svoju kondiciju. Zato to mora biti program vežbi od dva puta po sat vremena u toku nedelje. Iako se vežbe razlikuju, njihov cilj je uvek isti: jačanje mišića nogu, ruku, trupa i leđa", istakao je Nider.

Rezultati više studija potvrđuju da se kondicija kod većine učesnika u programu, nezavisno od starosti, znatno poboljšala bez obzira na to da li su se ranije bavili sportom ili su tek počeli u poodmakloj starosti.

Vežbanje kao stalni i vrlo prirodni afrodizijak

"Naučna procena je ciljala na poboljšanja za ljude sa većim brojem godina. Možemo reći da im se povećala snaga u rukama, nogama, kao i pokretljivost i stabilnost", istakao je Nider.

Da fitnes ne poznaje godine dokaz su i druge studije koje pokazuju da čak i stariji od 90 godina mogu poboljšati fizičku kondiciju i stanje duha kroz usmereni trening. Osim toga, važni su i redovni društveni kontakti, zabava i zajedničko bavljenje sportom.

Izvor: RTS