filteri close
Objavljeno: 14.08.2020. Image source: Pixabay/Tycho v L
300x600

Lako je dostupna i višestruko korisna po organizam i telo

Nutritivno izuzetno vredna namirnica, surutka, sadrži važne minerale, aminokiseline i belančevine, zbog čega ima važnu ulogu u oporavku organizma. Prednost se daje domaćoj surutki, nasuprot onoj poreklom iz industrije sira.

Najvrednija komponenta surutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportisti i fizički aktivnije osobe, jer oni obezbeđuju organizmu visok nivo energije.

Razvoj prehrambene industrije doneo je brojne prednosti i olakšice u pripremanju i konzumaciji hrane koje odgovaraju brzom tempu života, ali, nažalost, u tom procesu napretka zaboravljene su neke stare, tradicionalne i veoma zdrave namirnice.

Lekar savetuje: Kako da izlečite anemiju PRIRODNIM putem

Jedna od njih je i surutka, proizvod od mleka koji se kroz istoriju koristio daleko više nego danas.

Iako neke napredne zemlje poput Švajcarske i Islanda, koje imaju razvijenu industriju mlečnih proizvoda, koriste surutku kao osnovu za pravljenje različitih pića, u većini zemalja zaboravljeni su i ona i njeni brojni pozitivni uticaji koje ima na zdravlje.

Surutka je nutritivno izuzetno vredna namirnica, jer sadrži izuzetno važne minerale - natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan. Takođe sadrži i vitamine Be5, Be2, C i Be6, kao i aminokiseline i belančevine, a ne sadrži mnogo kalorija.

Lubenica osvežava, gasi žeđ i poboljšava miris tela

Proteini iz tečnosti, koja ostane nakon pravljenja sira, obezbeđuju organizmu visok nivo energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak posle napora.

Studije sprovedene na Bostonskom univerzitetu pokazale su da surutka može da spreči osteoporozu, jer nadoknađuje belančevine, čiji nedostatak dovodi do razređivanja kostiju.

Zbog toga je idealan izbor i za starije osobe. Neki nutricionisti toliko veruju u sastav surutke da je preporučuju i trudnicama, zbog pojačane potrebe za belančevinama.

Uz to, tvrde da je, nakon rođenja deteta, u situaciji kada dojenje nije moguće, surutka najbolji način hranjenja novorođenčeta, jer sadrži većinu belančevina koje sadrži i majčino mleko.

Kivi pomaže varenju i sprečava nadutost, samo on ima ovaj sastojak

Kako surutka ima važnu ulogu u oporavku organizma posle napora, da daje energiju, kao i da sadrži brojne minerale i vitamine, korisno je uvrstiti je u ishranu.

Prednost se daje domaćoj surutki, nasuprot onoj poreklom iz industrije sira, koja do konzumenata dolazi najčešće u prahu.

Izvor: RTS