filteri close
Objavljeno: 09.08.2020. Image source: Pixabay/pasja1000
300x600

Ukusno, zdravo i korisno voće!

Novozelandski naučnici su ustanovili da konzumiranje kivija nakon svakog obroka, pogotovo onog koji je bogat ugljenim hidratima i mastima, znatno smanjuje nadutost i neprijatan osećaj nadutosti u stomaku.

To voće doprinosi bržem varenju hrane, i to zahvaljujući specijalnom sastojku actinidinu, koji nema nijedno drugo egzotično voće.

Istraživanje je pokazalo da konzumiranje kivija nakon svakog obroka, pogotovo onog koji je bogat ugljenim hidratima i mastima, znatno smanjuje nadimanje i neprijatan osećaj nadutosti u stomaku.

Grožđe - osveženje, užina, obrok i LEK!

Pored toga, to voće doprinosi bržem varenju hrane, i to zahvaljujući specijalnom sastojku koji nema nijedno drugo egzotično voće.

"Pokazalo se da kivi pospešuje apsorpciju proteina u crevima čoveka, što omogućava lakše varenje, a samim tim podrazumeva i efikasnije iskorišćavanje proteina koji su veoma važni za funkcionisanje organizma", rekao je doktor Lavdip Kaur sa Univerziteta na Novom Zelandu, gde je sprovedeno opsežno istraživanje uticaja kivija na zdravlje ljudi.

Kakao "podmazuje" mozak za starije!

Prema njegovim rečima, ovo egzotično voće u stanju je da na taj način utiče na ljude zahvaljujući posebnom enzimu actinidinu, koji postoji samo u njemu i ni u jednom drugom poznatom voću.

Taj enzim u stanju je da rastvara sve komponente iz jogurta, sira, rovitih jaja, tunjevine i slično, hrane koja posebno opterećuje želudac.