filteri close
Objavljeno: 11.07.2020. Image source: DCortezPhotography/Pixabay
300x600

Nije šala, nije igra

Novozelandski naučnici ustanovili su da tinejdžeri i deca mlađeg uzrasta koja jedu tri ili više obroka brze hrane nedeljno, imaju 39 odsto veće šanse da obole od astme.

Takođe, skloniji su da dobiju alergijski rinitis ili rinokonjuktivitis, koji napada sluznicu oka.

Tri obroka brze hrane nedeljno mogu da dovedu do pojave astme i ekcema kod dece, upozorili su naučnici. Oni navode da visoki nivoi zasićenih masti u hrani, poput hamburgera, utiču na slabljenje imunog sistema.

Stvar je ozbiljna: dečak u Engleskoj OSLEPEO jedući samo "džank" hranu!

Istraživanje, kojim su bila obuhvaćena deca u više od 50 zemalja, pokazalo je da tinejdžeri koji jedu tri ili više obroka brze hrane nedeljno imaju 39 odsto više šansi da obole od akutnog oblika astme. Rizik kod mlađe dece iznosi 27 odsto.

Obe kategorije dece su, takođe, sklonije da dobiju alergijski rinitis ili rinokonjuktivitis koji napada sluznicu oka.

Naučnici ističu da tri porcije voća i povrća nedeljno mogu da smanje ovaj rizik za 14 odsto kod najmlađe dece, a za 11 odsto kod tinejdžera.

Vodič i pomoć za roditelje: Hrana koju bi nutricionisti ZABRANILI!

Istraživanje je sproveo tim naučnika za Univerziteta u Oklendu, na Novom Zelandu, koji je ispitao prehrambene navike 181.000 dece starosti od šest do sedam godina i 319.000 dece starosti od 13 do 14 godina.

"Postoji sumnja da brza hrana doprinosi porastu broja slučajeva astme, rinokonjuktivitisa i ekcema kod dece, a da redovno konzumiranje voća i povrća može da zaštiti njihov organizam od tih bolesti", naveli su novozelandski istraživači.

Nažalost, loša ishrana kod dece je globalni problem, koji se, prema poslednjim podacima, samo pogoršava.

Zdrava i potpuna ishrana za ljude koji nemaju alergije i druga medicinska stanja relativno je jednostavnai logična.