filteri close
Objavljeno: 18.02.2021. Image source: Pexels/Anna Shvets
300x600

Dolaze na "naplatu" žurke i zimovanja

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata zabeležen 2.561 novi slučaj korona virusa od 13.416 testiranih, a nažalost preminulo je još 15 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 148 pacijenata. U kovid bolnicama se leče 3.742 kovid pacijenta.

U našoj zemlji je do 18. februara u 15 časova registrovano ukupno 429.048 slučajeva virusa korona, a broj preminulih je 4.292.

Od početka epidemije testirano je 2.810.689 uzoraka. 

Građani su se previše opustili, posebno zbog masovne vakcinacije koja je u toku. Ipak, zaboravljaju da se na imunitet i pored vakcine čeka oko 40 dana, a da prva doza ne znači da ste zaštićeni, kaže državni sekretar.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da je zabrinut trenutnom epidemiološkom situacijom u Srbiji, a posebno kada se pogledaju slike i snimci sa korona žurki i zimovališta. Sve ovo će nam, kaže on, doći na naplatu kroz nekoliko dana.

"Građani su se previše opustili, misleći da će vakcinacija sama da reši sve. Korona neće da se uplaši i pobegne, neće je rešiti ni vakcina, već moramo da je rešimo mi sami tako što ćemo biti kolektivno odgovorni. Vakcinacija je samo moćno sredstvo kojim ćemo doći do kolektivnog imuniteta, ali samo prva doza ne znači da možemo da se opustimo" kaže dr Đerlek.

Dodaje da se očekuje povećanje broja obolelih, pa je izdat nalog da se u kovid bolnicama u Batajnici i Kruševcu povećaju kapaciteti. Puna skijališta, ali i žurke koje su organizovane prethodnih dana sigurno će doći na naplatu i, iako se ne očekuje scenario iz decembra, kada je u bolnicama bilo više od 9.000 ljudi, pogoršanje situacije je evidentno.

Stiže novi kontingent Fajzera, uskoro i Astra Zeneka

Imunizacija u Republici Srbiji se odvija odlično i priznanje ne dolazi samo od nas samih, već i iz regiona, Evrope i sveta, kaže državni sekretar. Nada se da će se vakcinacija nastaviti ovim tempom, a kako bi se što pre dostigao kolektivni imunitet i kako bi se epidemija stavila pod kontrolu.

"Ponedeljkom nam redovno stiže kontigent Fajzer vakcina, a očekujemo i 125.000 doza Astra Zenece do kraja februara. Stižu nam i dodatne doze Sputnjika", kaže Đerlek.