filteri close
Objavljeno: 07.03.2020. Image source: geralt/Pixabay
300x600

Juče je na teritoriji Republike Srbije registrovan prvi slučaj zaraze koronavirusom.

Broj država u kojima je potvrđeno prisustvo virusa danas je 92, ukupan broj osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa na globalnom nivou - 101.828, broj slučajeva sa smrtnim ishodom - 3.483, te je, prema podacima Ministarstva zdravlja - stopa smtnosti od korona virusa - 3,4%.

Ministarstvo zdravlja objavilo je i detaljna uputstva o merama prevencije, koja možete pogledati ovde.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Batuta rekla je za RTS da koronavirus nije toliko zarazan kao drugi poznati virusi, mnogo je manje zarazan nego što je to virus malih boginja i nešto manje nego virus gripa.

Koronavirus se širi lakše nego što se do sada mislilo

Kada su u pitanju testovi i njihova senzitivnost, doktorka kaže da to nisu idealni testovi, ali imaju visoku specifičnost - što znači da one osobe koje nemaju infekciju velika verovatnoća je da će ih baš tako označiti, kao negativne.

U svalkm slučaju, ističe da će osobe koje su imale blizak kontakt biti opservirane u narednom periodu, u periodu maksimalne inkubacije.

Ističe da su najugroženiji od mogućnosti nastanka infekcije oni koji su bili u žarištima, a od komplikacija su najugroženiji stariji pacijenti i koji imaju hronična oboljenja.

Naučnici otkrili: Koronavirus može da preživi na površinama oko nas i do 9 dana!

Kisić Tepavčević kaže da kada su u pitanju migranti, oni generalno nisu definisani kao populacija visokog rizika.

Žena iz Švajcarske koja je juče smeštena na infektivno odeljenje lozničke bolnice negativna je na koronavirus, potvrđeno je RTS-u. 

Muškarac u Subotici koji je zaražen virusom u stabilnom je stanju i nema temperaturu. 

Članovi porodice zaraženog negativni su na koronavirus, izjavio je direktor bolnice u Subotici Slobodan Puškara, a trebalo bi da nadležni narednih dana ispitaju i provere sve ljude sa kojima je 43-godišnji muškarac bio u kontaktu tokom prethodne dve nedelje.

Kako je rečeno za B92.net, od kada se saznalo da i u Srbiji postoji slučaj koronavirusa telefon za koronavirus znatno više zvoni. Ono što građane najviše zanima jeste sigurna informacija o simptomima koji se zbog perioda godine često prepliću sa respiratornim problemima izazvanih hladnim vremenom.

Kako da sačuvate mentalno zdravlje tokom epidemije koronavirusa?

Uplašeno stanovništvo vidi simptome u svemu, pa broj 064/894-5235 koji je aktiviran još polovinom januara tek sada ne prestaje da zvoni.

Zbog širenja epidemije, zaštitne maske su deficitarne u mnogim zemljama, te je u Austriji počelo čak i otkazivanje zakazanih operacija.

Iz zagrebačke klinike za infektivne bolesti danas je potvrđen 12. slučaj zaraze korona virusom u Hrvatskoj, dok su u Sloveniji tri najnovija slučaja registrovana među zdravstvenim radnicima.

Informacije o situaciji u Srbiji možete pratiti i na sajtu koji je pokrenulo Ministarstvo zdravlja: covid19.rs. Podaci na sajtu se ažuriraju dva puta dnevno - u 8 i 18 časova.

Izvor: RTS, B92