filteri close
Objavljeno: 13.02.2020. Image source: Pixabay/Gerd Altmann
300x600

Ovo su smernice profesionalaca kako da se ne opterećujete konstantnim vestima o smrtonosnom virusu

Engleska Fondacija za mentalno zdravlje objavila je danas spisak preporuka kako da očuvate mentalno zdravlje i ne zapadnete u psihozu dok pratite vesti o epidemiji zaraze korona virusom, od kojeg je širom sveta umrlo 1.600 ljudi, velika većina u Kini.

- Epidemije zaraznih bolesti, poput aktuelnog korona virusa, mogu biti zastrašujuće. Iako je važno ostati informisan, istovremeno postoji mnogo načina na koji možete da održite psihičko zdravlje – kaže dr Antonis Kusulis, direktor Fondacije, a prenosi ugledni „Gardijan“.

SOS telefon za koronavirus neprestano zvoni

Fondacija za mentalno zdravlje preporučuje:

1) Izbegavajte spekulacije i pratite samo proverene izvore vesti

Glasine i spekulacije pojačavaju anksioznost. Pristup kvalitetnim i pouzdanim informacijama o korona virusu može da vam pomogne da se ne osećate bespomoćno.

2) Ne budite izolovani i ostanite mirni

U trenucima viskog stresa, bolje funkcionišemo kada smo u društvu i imamo podršku. Održavajte kontakte sa prijateljima i porodicom.

Kina objavila „narodni rat” koronavirusu

3) Predupredite stres

Normalno je da se ćete se osećati ranjivi i bespomoćni dok čitate vesti o opasnoj epidemiji zaraze korona virusom, posebno ako ste preživeli traume ili imali problema sa mentalnim zdravljem u prošlosti. Važno je da priznate ove emocije i da uvek podsećate i sebe i druge da vode računa o mentalnom zdravlju. Izbegavajte štetne navike, poput pušenja i koncumacije prevelike količine alkohola.

4) Izbegavajte pretpostavke i predrasude

Ne osuđujte ljude i izbegavajte predrasude o mogućim etničkim ili društvenim grupama koje su stereotipno i pogrešno okvalifikovane kao „nosioci bolesti“ koji će nas „sve zaraziti“. Zbog korona virusa, zapravo, može da oboli bilo koja osoba, bez obzira na pol, rasu ili naciju. Budite brižni i saosećajni prema svim ljudima.

Koronavirus: Hongkong u panici

5) Setite se osnovnih stvari

Nisu svaka prehlada, grip ili slinavi nos i kašljucanje znak da neko „samo što nije oboleo“ od korona virusa.

Da mi dodamo na kraju da svaki novi virus donosi strah i nesigurnost, ali to ne znači da je opasniji nego oni ranije. Koronavirus sada je daleko manje smrtonosan nego tzv. „svinjski grip“ od pre desetak godina.

Naravno, grip kao takav nije bolest koju treba ignorisati, čak i kada je „običan“, pogotovo za ugroženu populaciju – starije, bolesne i imunokompromitovane.

Izvor: Guardian, Blic, Medik