filteri close
Objavljeno: 14.02.2020. Image source: TheDigitalArtist/Pixabay
300x600

Naučnici su otkrili da novi koronavirus (N-CoV) može preživeti na metalu, plastici i staklu čak devet dana.

Tim naučnika sa Ruhr-Universität Bochum (RUB) i Instituta za higijenu i medicinu životne sredine pri Greifswald University Hospital prikupio je sveobuhvatne nalaze iz 22 studije o koronavirusima i proučavao kako se patogen ponaša.

Drastično skočio broj preminulih i zaraženih koronavirusom u Kini, Srbi na kruzeru – u izolaciji

Ova studija, objavljena u časopisu The Journal of Hospital Infection, naglašava važnost sprečavanja infekcije poznavanjem načina na koji se novi smrtonosni virus ponaša.

Koronavirus, kao i drugi mikroorganizmi koji izazivaju bolest, može se zadržati na stvarima koje su na ljudima ili oko njih.

Kako da sačuvate mentalno zdravlje tokom epidemije koronavirusa?

Virus se može širiti kontaktom sa zaraženim površinama, poput kvaka na vratima, telefonske slušalice, tastera lifta, površina u gradskom prevozu i slično. 

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da virusi mogu preživeti na površinama i uticati na dalje širenje epidemije na sobnoj temperaturi tokom devet dana, sa prosečnim životnim vekom od četiri do pet dana. 

SOS telefon za koronavirus neprestano zvoni

Tim je takođe otkrio da niske temperature i visoka vlažnost vazduha dodatno povećavaju životni vek koronavirusa. 

Najbolji način za ubijanje koronavirusa 

Najbolji način za borbu protiv koronavirusa koji ostaju na površinama koje su namenjene za javnu upotrebu, kao što su staklo, metal i plastika, jeste njihovo čišćenje rastvorom koji sadrži 62- 72 % alkohola, 0,5 % hidrogen-peroksida ili 0,1 % natrijum hipohlorita u roku od jednog minuta. 

Ako se ovi agensi primenjuju u pravo vreme i preporučenim koncentracijama, tvrde naučnici,oni mogu umanjiti broj zaraznih čestica. 

Preko ove mape pratite trenutni razvoj epidemije koronavirusa u svetu

Rezultati ove studije imaju ograničenja jer je tim do njih došao samo na osnovu analize dosadašnjih studija i podataka o drugim vrstama koronavirusa sa kojima se čovečanstvo do sada sretalo.