filteri close
Objavljeno: 09.03.2020. Image source: Pixabay/Dikky Oesin
300x600

Pevanje ptica pomaže u opuštanju kod napetosti pacijenata u bolnici

Kažu svi da priroda leči, ali u nekim slučajevima je to i bukvalno: svež i čist vazduh, mir, okruženje, prirodni sastojci u banjama – sve to objektivno i merljivo doprinosi zdravlju.

Ali, čak i delovi prirode mogu pomoći u urbanim sredinama i u terapijama. Ne misli se samo na zelenilo, nego i na životinje.

Naime, grupno jutarnje oglašavanje ptica pevačica, takozvani "hor u zoru", ima lekoviti učinak na bolničke pacijente, naročito one koji se plaše igala, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji.

Poznajete li osobu koja ne želi da bude srećnija?

Pesma ptica pomaže da se bolnički pacijenti oslobode napetosti i anksioznosti zbog fobije od igala, odnosno od primanja injekcija i vađenja krvi.

Projekat sproveden u bolnici "Alder Hej" u Liverpulu predviđao je puštanje snimaka takozvanog "hora u zoru" pacijentima.

Taj jutarnji poj je grupna jutarnja pesma ptica, koja se može čuti obično u proleće, u vreme parenja. Ptice se oglašavaju da bi obeležile teritoriju ili da bi privukle partnera.

Ustanovljeno je da su deca manje uznemirena kada dođe vreme za primanje terapije, ako pre toga slušaju pesmu ptica.

Naučnici pretpostavljaju da umirujući zvuci utiču na deo mozga zadužen za emocije i da pacijentima odvraćaju pažnju od medicinskog tretmana.

Neki stručnjaci čak veruju da slušanje ptičje pesme smanjuje potrebu za analgeticima, što pacijentima pomaže da se brže "vrate u normalu" posle primanja terapije.

Žene, želite li efikasno da mršate? Društvo je važnije od vežbe!

Istraživanje je finansirala Fondacija za umetnost i kreativne tehnologije, koja je skup snimaka sastavila uz pomoć Krisa Votsona, snimatelja zvuka i dugogodišnjeg saradnika legendarnog britanskog prirodnjaka i TV autora ser Dejvida Atenboroua.

Deca iz liverpulske bolnice provela su tri dana sa Krisom Votsonom u obližnjem parku snimaćući pesmu zelentarki, crvendaća, kosova i drozdova, kao i zvuke kiše i vetra.

Usamljenost radnika košta i poslodavca

"Imamo veoma opipljive dokaze o pozitivnim efektima koje zvuci prirode imaju na pacijente. Na dečjim odeljenjima u bolnicama terapeuti koriste pesmu ptica kao tehniku za opuštanja i odvraćanje pažnje mališanima uoči operacija", rekla Lora Silers, umetnički direktor Fondacije za umetnost i kreativne tehnologije.

Zvuci ptičjeg horskog oglašavanja puštani su i u bolničkim hodnicima, a mnogi pacijenti želeli su kopije snimaka, da bi ih slušali i kod kuće.

"Ovo istraživanje biće ključno u demonstriranju pozitivnog efekta umetnosti na ljudsko zdravlje", uverena je Lora Silers.