filteri close
Objavljeno: 14.08.2022. Image source: Foto: Pixabay/DivvyPixel
300x600

Postoji mnogo klasičnih simptoma izbijanja zuba, kao što su balavljenje i nervoza, ali šta je sa groznicom?

Bebama zubi obično počinju da izbijaju oko 6. meseca. Prvo se pojavljuju dva prednja donja zuba, a zatim dva prednja gornja zuba. Izbijanje zuba može trajati oko osam dana. Znaci i simptomi nicanja zuba kod odojčadi mogu da uključuju mrzovoljnost, poremećaj sna, više plakanja nego obično, prekomerno balavljenje, stavljanje ruku i predmeta u usta i promene u apetitu. Još jedan simptom nicanja zuba kod beba je blago povišena temperatura - ali ne i groznica.

Groznica je znak infekcije ili virusa

Suprotno popularnom verovanju, groznica je lažni simptom izbijanja zuba. Prema studiji iz 2015. godine nije pronađena korelacija između nicanja zuba i groznice (ili dijareje). Normalno je da detetu temperatura malo poraste dok izbija novi zub; međutim, temperatura koja dostiže iznad 38 stepeni Celzijusa, može biti znak da nešto drugo nije u redu i da nije povezano sa izbijanjem zuba. 

Kakav bebin plač je znak da posetite pedijatra?

Očekivano je da se bebe počnu češće razbolijevati u ovom uzrastu.Prvo, antitela dobijena od majke pri rođenju počinju da se gube između 6 i 12 meseci starosti, čineći bebe podložnijim bolestima. Drugo, razvojno je prikladno da bebe počnu da stavljaju sve u usta u ovom uzrastu, izlažući ih novim klicama i bakterijama.

Međutim, znaci bolesti i nicanja zuba mogu biti slični - razdražljivost, problemi u ishrani i poremećaj spavanja. Važno je obratiti posebnu pažnju na temperaturu, jer groznica može biti znak ozbiljnije infekcije ili virusa.